GMB Services
GMB Rioleringstechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

GMB geeft de voorkeur aan Beton Bewust keurmerkhouders

13-07-2016

GMB heeft zich aangesloten bij het ketenconvenant Beton Bewust en toegezegd om bij voorkeur beton toe te passen met het keurmerk Beton Bewust en keurmerkhouders in een vroeg stadium bij de projecten te betrekken. GMB is de zevende ketenpartner die kiest voor het keurmerk Beton Bewust.

Ketenconvenant: kwaliteit en verantwoordelijkheid

De ondertekening van het Beton Bewust ketenconvenant is een belangrijke stap in het mainstream maken van duurzaam beton. Hierbij gaat het niet alleen om CO2-reductie, maar ook om de productie en toepassing van beton in de breedte te verbeteren en verduurzamen.

 

Het maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in de ziel van GMB. Algemeen directeur Gerrit-Jan van de Pol: "GMB Civiel richt zich op projecten op het gebied van Waterveiligheid & Constructies, Waterkwaliteit & Installaties en Haven & Industrie. Onze ambitie is om duurzame oplossingen te realiseren voor onze klanten. De keuze om dit ketenconvenant te tekenen is dus een logische stap die past bij ons handelen. Het Beton Bewust keurmerk maakt de duurzaamheidscomponent van beton inzichtelijk en meetbaar. De ondertekening van het document is een goede stap naar een verdere verduurzaming van de betonketen."

 

Ketenpartners Beton Bewust

Eerder dit jaar tekenden VolkerWessels, BAM, Dura Vermeer, Heijmans, Strukton en TBI ook dit convenant. "Deze bouwbedrijven geven bij aanbestedingen en beoordeling van aanbiedingen voorrang aan ketenpartners die de hoge duurzame ambities delen", vertelt Ron Peters, directeur van de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN) over de ondertekening. "Eén van de afspraken binnen dit document is om betonleveranciers te verplichten om duidelijkheid te geven over de hoeveelheid secundaire grondstoffen en berekende hoeveelheid CO2 per geleverde hoeveelheid beton." Het beperkt zich niet alleen tot de aannemers, maar de gehele keten, van de opdrachtgever tot de betonverwerker, wordt betrokken.

 

Keurmerk beton

De eerste ideeën voor het keurmerk Beton Bewust zijn ontstaan in 2008 tijdens diverse stakeholdersessies met ketenpartners, waarbij MVO Nederland op verzoek van VOBN een faciliterende rol heeft gespeeld. Het keurmerk is in 2012 geïntroduceerd. Eerst alleen voor de betonmortelindustrie en nu voor alle betonfabrikanten.

Referentie uitgelicht