Digitalisering is een speerpunt in het strategisch beleid van GMB. Daarbij zoeken we continu naar toepassingen waardoor we efficiënter werken en onze meerwaarde voor klanten vergroten. Een nieuwe ontwikkeling is GMB SnelScan, waarmee we op de bouwplaatsen voortaan ook met een tablet kunnen scannen. Het lijkt erop dat we hiermee een wereldwijde primeur hebben. Innovation engineer Lars Hesselink en survey-coördinator Bas te Brake vertellen hoe zij deze nieuwe toepassing bij GMB uitrollen.
GMB en Heijmans gaan als bouwcombinatie Waddenkwartier aan de slag met de versterking van het Groningse deel van de Lauwersmeerdijk. Vrijdag 17 februari ondertekenden de bouwers, het waterschap en de gemeente Het Hogeland de realisatiecontracten voor de dijkversterking en de tweede toegangsweg naar de haven.
GMB BioEnergie heeft het certificaat Better Biomass behaald. Dit internationale keurmerk wordt verstrekt aan organisaties die kunnen aantonen dat de biomassa die zij produceren, verwerken, verhandelen of gebruiken op een duurzame wijze is verkregen en verwerkt door de gehele handelsketen.
Vanaf 2023 gaat Waterschap Rivierenland met de bouwcombinatie Dijkalliantie Neder-Betuwe, bestaande uit Dura Vermeer, GMB en Ploegam, aan de slag met de dijkversterking Neder-Betuwe! Na de aanbesteding, waarin samenwerking, ontwerpproces en financiële aanpak centraal stonden, kwam de Dijkalliantie als beste samenwerkingspartner uit de bus.
In Utrecht realiseerden GMB en Heijmans, in de bouwcombinatie De Stichtse Kraan, een Nereda-zuivering, waarmee opdrachtgever HDSR in 2019 de internationale ‘Wastewater Project of the Year’ won. Na de realisatie blijft de bouwcombinatie ook verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. Bij de opstart werd nauw samengewerkt met Binder Engineering B.V., die een nieuwe beluchtingsregelklep ontwikkelde. Robin Visscher van GMB en Tim Wermer van Binder Engineering vertellen over het belang van samenwerken en het zogenaamde badkuipmodel.
Woensdag 18 januari werd bekend dat GMB, samen met onze partners, de InfraTech innovatieprijs 2023 heeft gewonnen! Op de InfraTech in Ahoy reikte minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat de prijs uit aan collega Gerard van der Veer en Jan Willem Eising, van Powercrumbs
Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) is een innovatieve organisatie die op vijf van haar zeventien locaties biogas terugwint uit zuiveringsslib. Omdat efficiënt en veilig werken hierbij de hoogste prioriteit heeft, sloot WBL in 2020 een beheer- en onderhoudscontract met GMB Gastechnieken. Het contract werd eind 2022 met twee jaar verlengd.
Het afgelopen jaar renoveerde GMB de Rioolwaterzuivering (rwzi) Beemster voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Nu de werkzaamheden bijna zijn afgerond, blikken we met een aantal bouwteamleden terug. Een gesprek over samenwerken en duurzame keuzes.
Niels de Kleijn werkt sinds 1984 bij GMB, waarvan de laatste jaren als directeur van GMB Services. Per 1 november draagt Niels dat stokje over aan Frits van de Pol, en focust hij zich op een nieuwe rol als Business Developer. Wij spraken Niels en Frits over hun visie op GMB Services, en we kijken terug op de groei die Niels, en GMB, doormaakten in zijn 38 dienstjaren bij GMB.
Bij GMB werken we graag samen met vaste partners. Zo tekende GMB Services recent een achtjarige Samenwerkingsovereenkomst (SOK) met Vermeulen Metaal uit Nederweert.
Op 9 november waren we te gast bij Vermeulen, waar onder het genot van een Limburgse vlaai de SOK werd getekend. Peter Vermeulen, eigenaar van Vermeulen Metaal: “Deze verbintenis is een bevestiging van de fijne samenwerking, maar ook het startschot voor meer.”
Henk Jan Melis en Lars Hesselink houden zich, als BIM-coördinator en innovatie-engineer, vrijwel dagelijks bezig met Digitalisering bij GMB Civiel. In september namen zij deel aan de Autodesk University (AU): een driedaagse conferentie in New Orleans. Waarbij tot hun verrassing GMB op een onderdeel al wereldwijd koploper lijkt te zijn.
Boskalis Environmental is een circulair bedrijf dat zich wereldwijd bezighoudt met bodemreiniging. Ons eerste project op hun locatie in Schiedam was in 2012. Toen bouwden wij een opslaghal voor verontreinigde grond. Deze samenwerking kreeg een vervolg. Nu zijn we als bouwteampartner betrokken bij het ontwerp en de bouw van een gebouw voor twee nieuwe slibpersen van ruim 100 ton elk.
Een 2 jaar durende pilot toont aan dat de Duurzame Brandstofketen inderdaad kan zorgen voor veel minder CO2 (koolstofdioxide), stikstof en fijnstofuitstoot én dat overtollig biogas van waterzuiveringen kan worden omgezet tot schone brandstof voor lokale bouwplaatsen.
Afvalwaterzuiveraar Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) is gestart met een achtjarige samenwerking met nieuwe contractpartners voor de vernieuwing en groot onderhoudswerk van Limburgse afvalwaterzuiveringsingsinstallaties, leidingennetwerk en rioolgemalen.
GMB Services is de komende jaren, samen met ADS Groep Water B.V., EQUANS en de combinatie Croonwolter&dros met RWB, verantwoordelijk voor de voorkomende multidisciplinaire werkzaamheden.
Vanaf 15 september renoveert GMB delen van het riool in Kampen en IJsselmuiden. “Voor ons is dit een thuiswedstrijd”, vertelt projectleider Bart Schoemaker: “We zitten met GMB gevestigd aan de Dieselstraat in Kampen, maar we werken door het hele land. Het mooie daarbij is dat geen dag hetzelfde is. Ook in Kampen en IJsselmuiden staan we voor unieke uitdagingen.”
REKO in de Rotterdamse haven, is het enige bedrijf ter wereld dat teerhoudend asfalt recyclet tot hoogwaardig zand en grind, in combinatie met de terugwinning van energie in de vorm van elektriciteit. De bijzondere samenwerking die we met hen hebben ontstond al in 2008. David Heijkoop, namens REKO, en Arjan de Graaf, werkvoorbereider bij GMB Haven & Industrie vertellen over korte lijnen, met elkaar meebewegen en vooral: een basis van vertrouwen.
Binnen GMB Services hebben we zeven disciplines die elkaar aanvullen en versterken. Zo ook op RWZI Drachten. Voor het aanpassen van de gaslijn vormt GMB Gastechnieken een team met de discipline Elektrotechniek van GMB Services en zusterbedrijf GMB Waterkwaliteit & installaties (GMB WK&I). De samenwerking leidde tot een innovatie die we ook voor andere waterschappen kunnen gaan inzetten. Het lijkt een zeppelin, maar het is een mobiele gashouder van 100 m3.
Voor de grootschalige renovatie van de rioolwaterzuivering in Boxtel, koos Waterschap De Dommel voor een bouwteam-aanpak. Teun van Esch is projectmanager van Waterschap De Dommel: “Wij vinden het belangrijk om, ook conform de Marktvisie Waterschappen, de kennis van de marktpartijen zo vroeg mogelijk aan boord te brengen. Daarom zijn we nog voordat we een VO hadden, de markt opgegaan om een bouwteampartner te zoeken.”
Op 12 mei tekenden start-up Gashouders, bouwbedrijf GMB en producent Genpower een contract voor de levering van drie nieuwe duurzame generatoren op biogas. Met deze gezamenlijk ontwikkelde oplossing zet GMB een belangrijke stap in het uitfaseren van diesel als energiebron op haar bouwplaatsen.
In Flevoland realiseert de bouwcombinatie GMB-Dura Vermeer het grootste Nederlandse windpark op land, voor opdrachtgevers Windpark Zeewolde BV, Eneco en Pure Energie. Bij de bouw van 91 windmolens in Zeewolde leidde structurele aandacht tot concrete ecologische meerwaarde.
Gemeente Den Haag liet tussen januari en mei van dit jaar door de BAM een grote onderhoudsbeurt uitvoeren aan de Utrechtsebaan. Omdat het ondergelegen riool ook al verouderde, liet de gemeente dit meteen ook renoveren. Voor GMB Rioleringstechnieken betekende dit een flinke operatie qua planning, logistiek en uitvoering
De Oranjelaan in Harderwijk is een belangrijke ontsluitingsweg voor de stad. In deze oude laan ligt een stamriool met een diameter van 1,5 meter. Dit riool voert het afvalwater van de gemeenten Putten, Ermelo en Harderwijk naar de rioolwaterzuivering (RWZI) op het Harderwijkse industrieterrein Lorentz. Het eigendom van deze rioolbuis is verdeeld over de gemeenten Ermelo en Harderwijk en Waterschap Vallei & Veluwe.
Een van de speerpunten in het strategische beleid van GMB is dat wij een inclusieve werkgever willen zijn. Waarin mensen zichzelf kunnen zijn en per persoon wordt gekeken hoe iemand zich verder kan ontwikkelen. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden dat iedereen, ongeacht achtergrond of omstandigheden, mee kan doen in de maatschappij.
Op de rwzi Utrecht realiseerden RHDHV, GMB en Qsenz, na anderhalf jaar samenwerken en experimenteren, een doorbraak in de sliblijn: een betrouwbare droge stof sensor in het centraatwater. De sensor heeft zich inmiddels bewezen op de rwzi. “Dat dit gelukt is, is ontzettend gaaf”, zegt Melchior Schenk, business development director Aquasuite bij Royal HaskoningDHV (RHDHV).
Arnoud Kemp (23) is, na eerder stage te hebben gelopen, nu een jaar in dienst bij GMB Services. “Mijn functietitel is werkvoorbereider, maar ik werk ook als calculator en uitvoerder. Die breedte aan werkzaamheden, plus de goede onderlinge sfeer, maakten dat ik heel bewust voor GMB heb gekozen.”
De collega’s van GMB Gastechnieken zijn dagelijks actief met het ontwerpen, leveren en onderhouden van complete biogasinstallaties en onderdelen daarvan voor de industrie, bedrijven en waterschappen. Op de rioolwaterzuivering Amsterdam West, waar zij al tien jaar het onderhoud verzorgen, vervingen zij recent de gasfakkel. Om de bedrijfsvoering te garanderen, is de vervanging binnen 36 uur gerealiseerd.
Vitens gebruikt kostbaar granaatzand in zijn drinkwaterproductie in Wierden. In een reactor wordt het zand gebruikt om kalk uit het water te halen. Tegelijkertijd wordt 15 kilometer verderop in Nijverdal kalk aan het water toegevoegd omdat het te zuur uit de grond komt. GMB zag een kringloop-kans en bedacht een procedé om zowel nieuw zand als extra kalk uit te sparen. Een innovatieve kringloop met welbekende technologieën. Circulariteit is toch vooral mensenwerk.
GMB wil in 2030 volledig circulair ondernemen. Daarmee doelen wij op de energietransitie, materialenkringlopen en ecologische waarde. En daarom zijn we hard aan het werk om deze transitie te realiseren. Om de verbrandingsmotor te verwijderen uit onze materieelvloot is er nu nog veel pionierswerk nodig. Een mooie mijlpaal is daarom onze eerste elektrische 26-tons kraan, die sinds eind 2021 draait op de dijkversterking Gorinchem-Waardenburg.
In deze video vertellen onze collega’s en partners over deze primeur.
(het bericht gaat verder onder de video)
De rioolwaterzuivering Nieuwegein zet slib om in biogas. Van het biogas wordt voor eigen gebruik groene stroom gemaakt om de installatie te laten draaien. GMB mocht afgelopen jaar de biogasveiligheid verbeteren, zodat de rwzi weer voldoet aan de ATEX-normen. We spraken hierover met Joost Vermeesch, projectleider bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Curt van Oss, projectleider bij GMB Gastechnieken.
De renovatie van drinkwaterleidingen door relining wordt nog maar beperkt toegepast, maar GMB Rioleringstechnieken (RT) en GMB Services zien veel kansen. Op dit moment bundelen beide clusters hun krachten om voor Waterbedrijf Groningen twee belangrijke zinkers te renoveren in de binnenstad van Groningen. Deze zinkers voorzien samen de gehele binnenstad van drinkwater.
GMB wil in 2030 volledig circulair ondernemen. Een mooi voorbeeld van onze aanpak is de wijze waarop we zuiveringsslib omzetten naar meststof. Martin Wilschut, manager technologie en ontwikkeling bij GMB BioEnergie vertelt dat de productie op deze schaal, van 18.000 ton per jaar, of 600 vrachtwagens, uniek is in de wereld.
Voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier renoveert GMB de Rioolwaterzuivering (rwzi) Beemster. Hierbij ligt veel nadruk op verduurzaming. Zo wordt het nieuwe MCC gebouw (Motor Control Center) van de sliblijn volledig circulair gerealiseerd, doordat een bestaande slibindikker omgebouwd wordt tot MCC ruimte. Enkele collega’s vertellen over dit project, waar GMB’s expertise op waterkwaliteit wordt gecombineerd met onze aanpak ten aanzien van digitalisering en circulariteit.
Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) werkt in bouwteamverband samen met vier aannemers, vier jaar lang, aan het renoveren van gemalen en stuwen. Het toepassen van duurzaam materiaalgebruik en circulair en modulair bouwen krijgt daarin een belangrijke plek. Samen met bouwteampartner GMB en leverancier New Horizon, werd voor de renovatie van Gemaal Vilsteren daarom gekozen voor circulair beton. En dat is een primeur voor alle partijen.
Met de ondertekening van het bouwteamcontract bevestigden Roland Vissers (directeur Waterschap Hollandse Delta), Remko Tanis (namens gemeente Nissewaard) en Wiljan Beekman (directeur GMB) de samenwerking voor de renovatie van Rioolgemaal Brabant.
Delfluent Services verzorgt voor Hoogheemraadschap Delfland het onderhoud en beheer van de Afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder (AWZI). Voor het aanpassen en modificeren van de gashouders werd GMB Gastechnieken ingeschakeld. Met Ron van der Voort (Projectleider Delfluent) en Curt van Oss (projectleider GMB) kijken we terug op een intensief en uitdagend ontwerp-/voortraject.
Op maandag 8 november startte een unieke proef in de Waddenzee, op de Groningse Lauwersmeerdijk, waar GMB en Heijmans, in de aannemerscombinatie Waddenkwartier, de dijk gaat versterken. De komende drie jaar wordt hier getest hoe de onderwaternatuur bij de voet van de dijk het best verrijkt kan worden. Daarvoor worden er tien verschillende rif-elementen en getijdepoelen geplaatst. Het is voor het eerst dat er zo’n grootschalige proef wordt gedaan op een dijk in de Waddenzee. Deze grootschalige proef voor onderwaternatuur geeft nieuwe inzichten om de waterkwaliteit en natuur in de Waddenzee te kunnen verbeteren. Zodat het ecosysteem zich kan herstellen en veerkrachtiger wordt om effecten van klimaatverandering op te vangen.
Op woensdag 8 september is de samenwerking bekrachtigd tussen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en GMB, voor de renovatie van Rioolwaterzuivering (rwzi) Beemster.
Op 22 september 2021 is het startsein gegeven voor de versterking van de noordelijke Waaldijk tussen Wolferen (Overbetuwe) en Sprok (Nijmegen). In opdracht van Waterschap Rivierenland versterkt bouwcombinatie De Betuwse Waard – bestaande uit Ploegam, GMB en Dura Vermeer – komende jaren het 15 kilometer lange traject.
Na de ondertekening op woensdag 1 september 2021, gaan Waterschap Vallei en Veluwe, GMB BioEnergie Zutphen en Royal HaskoningDHV samenwerken aan oplossingen om zuiveringsslib duurzamer te verwerken. Tot nu toe wordt het restproduct uit de rioolwaterzuiveringen, het slib, nog verbrand waarbij CO2 vrijkomt. Om invulling te geven aan de ambitieuze doelstellingen die er liggen op het vlak van klimaatverandering, energietransitie en circulaire economie gaan de drie partijen onderzoek doen naar de inzet van nieuwe en duurzamere technieken. Zo wordt onderzocht hoe het slib duurzamer kan worden verwerkt en hoe waardevolle grondstoffen uit het slib kunnen worden teruggewonnen.
Uit de eerste metingen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) blijkt dat er veel minder stikstofuitstoot is op de bouwplaats van de pilot ‘De Duurzame Brandstofketen’. In deze pilot wordt overtollig biogas gebruikt als schone brandstof voor lokale bouwplaatsen.
Maandag 19 juli vond de laatste betonstort van in totaal 91 windmolenfundaties voor Windpark Zeewolde, Eneco en Pure Energie in Zeewolde plaats. Dat is drie maanden eerder dan gepland, een mooie prestatie!
Een kerntaak van de Nederlandse waterschappen is het zuiveren van water. Daarbij blijft zuiveringsslib over als restproduct. Voor het transport en de eindverwerking van dit slib organiseerden de noordelijke waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa’s en Drents Overijsselse Delta in 2019 een gezamenlijke aanbesteding. Met deze aanbesteding werd een oplossing gezocht voor het gebrek aan verwerkingscapaciteit, waardoor er enkele jaren zelfs slib gestort moest worden.
Voor Waterbedrijf Groningen heeft GMB op drinkwaterproductielocatie De Groeve een bestaand filtergebouw gerenoveerd en voorzien van nieuwe installaties. Door diverse omstandigheden was dit een omvangrijk en uitdagend project, waarin zowel de voordelen van een bouwteam, als de potentiële valkuilen aan het licht kwamen. Twee direct betrokkenen vertellen.
Digitalisering wordt steeds belangrijker in de bouw en de civiele techniek en het is voor GMB dan ook een van de speerpunten in het strategisch beleid. Collega Lars Hesselink is afgestudeerd op de toepassing van VR (Virtual Reality) in een persstation. Hij vertelt over zijn onderzoek en hoe hij bij GMB van zijn passie zijn beroep kan maken.
Vorig jaar stond het leven van onze rupskraanmachinist Hans op zijn kop. Door een motorongeluk moet Hans zijn been missen. Wennend aan zijn prothese vreesde hij dat hij behalve zijn been ook zijn baan kwijt zou zijn. Maar zo zitten we bij GMB niet in elkaar.
Minder CO₂, stikstof en fijnstof door lokaal gebruik biogas op bouwplaats
In de pilot ‘De Duurzame Brandstofketen,’ zorgen zes organisaties vanuit de eigen specifieke rol en deskundigheid samen voor directe levering van gecomprimeerd biogas (bio-CNG) voor tijdelijk energiegebruik in bouwprojecten. De eerste lokale brandstofketen is gerealiseerd vanaf de rioolwaterzuivering Renkum naar een bouwplaats in de omgeving. Hierdoor wordt zowel op de rioolwaterzuivering als op de bouwplaats de uitstoot van CO₂, stikstofoxiden en fijnstof gereduceerd.
In opdracht van Windpark Zeewolde BV, Eneco en Pure Energie bouwen wij mee aan het grootste Nederlandse windpark op land.
De Graaf Reinaldalliantie heeft 350 miljoen euro ontvangen om de dijkversterking tussen Gorinchem en Waardenburg de komende 5 jaar te kunnen uitvoeren. Waterschap Rivierenland, de opdrachtgever en partner in deze alliantie, kreeg hier subsidie voor via het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Het gaat om een omvangrijke en ingrijpende operatie in het gebied.
De Graaf Reinaldalliantie is een samenwerkingsverband van Waterschap Rivierenland met de aannemers Heijmans, GMB en de Vries & van de Wiel en met Royal HaskoningDHV als adviserende partij.
GMB heeft haar specialismen ondergebracht in zes clusters. Tussen de clusters wordt nauw samengewerkt om opdrachtgevers optimaal van dienst te kunnen zijn. De clusters Services en Waterkwaliteit & installaties (WK&i) gaan een stap verder. Directeuren Niels de Kleijn (Services) en Wiljan Beekman (WK&i) vertellen over hun ambitie om opdrachtgevers volledig te ontzorgen: “De klant kan bij ons terecht met vraagstukken in alle fasen en op alle gebieden.”
Royal HaskoningDHV en GMB Services slaan de handen ineen om waterschappen te helpen hun processen en bedrijfsvoering te optimaliseren. Daartoe ondertekenden Royal HaskoningDHV directeur Aquasuite Sander Zweers en GMB Services directeur Niels de Kleijn de formele samenwerkingsovereenkomst. De overeenkomst beschrijft een gezamenlijk pakket aan diensten, om waterschappen te helpen om diverse processen binnen de waterketen te optimaliseren. Hiermee is het startsein gegeven voor een meerjarige samenwerking.
Locatie
Boskoop
Opdrachtgever
Hoogheemraadschap van Rijnland
Bekijk de referentie
Locatie
Apeldoorn
Opdrachtgever
Waterschap Vallei en Veluwe
Bekijk de referentie