GMB Services
GMB Rioleringstechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Waterzuivering Aarle-Rixtel maakt hergebruik toiletpapier mogelijk

22-06-2016

Waterschap Aa en Maas breidt haar rioolwaterzuivering (RWZI) in Aarle-Rixtel uit met een fijnzeefinstallatie. GMB Waterkwaliteit & installaties bouwt de installatie. Doel: vergroting van zuiveringscapaciteit en hergebruik van hoogwaardige cellulosevezels uit toiletpapier.

Toiletpapier is voor waterzuiveringen lastig afbreekbaar. Daarom gaat het inkomende water op de RWZI van Aarle-Rixtel straks eerst door de fijnzeef. Door de cellulosevezels meteen uit het water te filteren, wordt de rest van de zuivering minder belast en neemt de zuiveringscapaciteit toe. Met de bouw van de fijnzeef is GMB begonnen in januari dit jaar. In september 2016 wordt de nieuwe installatie in bedrijf genomen.

 

Afvalwater als grondstof 
Met de bouw van de fijnzeefinstallatie draagt Waterschap Aa en Maas bij aan de maatschappelijke transitie naar een circulaire economie, waarin grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt worden. Het waterschap beschouwt afvalwater al lang niet meer als een afvalproduct. Water dat binnenkomt op de zuivering vormt namelijk ook een bron van energie en grondstoffen.

 

Van toiletpapier tot…? 
Het zeefgoed dat straks wordt opgevangen zal voor ongeveer 75 procent uit cellulose bestaan. Het waterschap verwacht daarmee zo’n 150 kuub cellulose per week op te vangen op de RWZI in Aarle-Rixtel. Dit materiaal kan worden ingezet als grondstof voor de productie van bijvoorbeeld papier, isolatiemateriaal, bioplastic en biobrandstof. Verschillende marktpartijen hebben hun interesse al laten blijken.

 

Innoveren loont 
Met de bouw van de fijnzeef investeert het waterschap niet alleen in verduurzaming. Uit vooronderzoek bleek dat de bouw van de fijnzeef ook een economisch verantwoorde keuze is. Efficiëntere processen zorgen voor verduurzaming en voor kostenbesparingen.

 

Volg de bouw op Facebook!

Referentie uitgelicht