GMB Services
GMB Rioleringstechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

GMB investeert in groene aggregaten

22-08-2018

Sinds februari van dit jaar werkt GMB uit Opheusden met een groene en stille aggregaat. De primaire energiebron wordt gevormd door een grote lithiumbatterij, die wordt opgeladen middels zonne-energie. Is de batterij leeg, dan slaat het aggregaat alsnog aan. De machine draait dan echter niet op diesel, maar op BTL, ofwel Biogas to Liquid.

Aannemingsbedrijf GMB ontwikkelde het groene aggregaat in samenwerking met GenPower, een fabrikant op het gebied van aggregaten. Om het aggregaat nog verder te verbeteren, heeft GMB de machine ingebouwd in een twintigvoets container, die geluidsdicht is geïsoleerd. Daarnaast gaan akoestische roosters geluidsoverlast tegen.

 

Op de container zijn vierentwintig zonnepanelen geplaatst. Deze leveren op jaarbasis 6144 wattpiek, ofwel 5000 kilowattuur. Raakt de batterij leeg, dan draait het aggregaat op BTL, een synthetische diesel gemaakt uit biogas. Vergeleken met een dieselaggregaat stoot het groene aggregaat 90 procent minder CO2-uit, 33 procent minder fijnstof, 9 procent minder stikstof en van zwaveluitstoot is helemaal geen sprake. Per liter is BTL twintig cent duurder dan diesel, maar omdat het groene aggregaat per uur gemiddeld twee liter brandstof verbruikt in plaats van vier, kan het toch uit.

 

Om de verduurzaming van processen verder voort te zetten en bij te dragen aan de energietransitie, schaft GMB dit jaar nog twee groene aggregaten aan. De machines zullen vooral worden ingezet op kleinere projecten waar de opgewekte zonne-energie volstaat. Hiermee wordt voorkomen dat een dieselaggregaat continu op een laag pitje staat te draaien. In principe wordt er helemaal geen brandstof meer verbruikt.

 

Dat GMB niet zonder aggregaten kan, komt doordat het bedrijf veel water- en bodemgerelateerde projecten uitvoert in het buitengebied. Bouwketen en elektrisch materieel hebben stroom nodig, maar op de meeste locaties zijn geen stroomaansluitingen aanwezig.

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht