GMB Services
GMB Rioleringstechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

WDODelta contracteert vier aannemers voor opknappen zestig stuwen en gemalen

14-03-2019

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) laat zestig gemalen en stuwen renoveren of zelfs vervangen. Dat gaat vier jaar duren. Het waterschap gaat in zee met aannemers Dubbink, GMB Civiel, Van Heteren Weg- en waterbouw en Dura Vermeer Infra Regionale Werken. Het is niet alleen groot onderhoud en renovatie, maar hier en daar ook vervanging. De gemalen en stuwen zitten in het hele werkgebied van het waterschap. Dat strekt zich uit van Assen tot en met Deventer en van Kampen tot en met Hoogeveen.

Vervanging

,,Deze gemalen en stuwen voldoen op een aantal punten niet meer aan de huidige normen voor veiligheid en waterbeheer. Daarom is renovatie of vervanging noodzakelijk’’, aldus woordvoerder Klaas Jansen WDOD. De aannemers nemen elk vijftien objecten voor rekening. Zij zijn hiervoor uitgekozen na aanbesteding. Volgens dagelijks bestuurslid Henk Oegema is ook goed gekeken naar duurzame keuzes.  De voorbereiding begint dit voorjaar. In 2022 is alles klaar.

Water

Gemalen en stuwen vormen belangrijke schakels voor het verdelen van water. ,,Ze brengen of houden water in een gebied op peil en zorgen voor de juiste balans tussen te veel en te weinig water. Het gewenste waterpeil hangt af van de functie van het gebied, bijvoorbeeld landbouw, natuur of stad’’, aldus het waterschap. Het waterschap beheert 340 gemalen en 1.960 stuwen. Een keer per 25 jaar zijn die aan renovatie of vervanging toe.

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht