GMB Services
GMB Rioleringstechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Duurzame levering restwarmte BIR BV aan zwembad

03-11-2015

Zwembad Meekenesch in Lichtenvoorde wordt binnenkort verwarmd met duurzame warmte van de industriële vergister BIR BV. Hiervoor zal EnergieK een warmtenet aanleggen dat water -van 80 graden Celsius- via een geïsoleerde leiding naar het zwembad pompt. Daar wordt de warmte afgetapt en het afgekoelde water wordt weer naar BIR BV gepompt. Het gaat om restwarmte die nu nog de lucht in wordt geblazen.

Het duurzame plan voor een stadsverwarmingsnet in Lichtenvoorde inclusief financiële onderbouwing zijn inmiddels rond en afgelopen week door de gemeenteraad geaccordeerd.


Gemeente Oost Gelre zal de investeringssom voorschieten en gaat deze terugverdienen op de vermeden inkoop van aardgas. Voor de verwarming van het zwembad is nu namelijk jaarlijks nog circa 100.000 m3 aardgas nodig. Daarnaast wordt nog onderzocht of ook verzorgingshuis Antoniushove en het gemeentehuis aangesloten worden op het warmtenet.


Het project is een mooie kans voor BIR BV en een aanjager voor waardevolle inzet van restwarmte. Initiatiefnemer EnergieK gaat naar verwachting op korte termijn starten om komende winterperiode al de eerste warmte aan het zwembad te leveren. BIR BV werkt belangeloos en met veel enthousiasme mee aan dit duurzame project.

Referentie uitgelicht