GMB Services
GMB Rioleringstechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

GMB investeert in volledig elektrische graafmachine

01-05-2020

Medio april heeft GMB een nieuwe volledig elektrisch aangedreven kraan in gebruik genomen. Machinist Roy Stapelbroek voerde onlangs de eerste werkzaamheden met deze machine uit in Tiel. Deze machine brengt ons weer een stap dichterbij emissieloos materieel. Een aanschaf die past bij de ambitie van GMB om in 2030 volledig circulair te zijn.

Schoon, veilig en duurzaam

Bij de aanschaf van materiaal kijkt GMB kritisch wat er mogelijk is om zo schoon, veilig en duurzaam mogelijk te werken. De eerste hybride machine deed al in 2017 zijn intrede bij GMB. Dat was destijds ook een graafmachine. Ook de nieuwe kraan, een 2tons zware Eco-Digger R20E, is geleverd door Van der Spek.

De machine kan 8 uur op 1 lading draaien. En indien nodig kan de machine eenvoudig op iedere locatie opgeladen worden. De kraan gaat ingezet worden bij Zowel Civiele als Service werkzaamheden. Naast dat de machine geen stikstof uitstoot heeft, is het ook veiliger om met de Eco-Digger te werken ten opzichte van een traditionele machine. Doorgaans maakt een dieselmotor een dominant geluid waardoor de machinist omgevingsgeluiden minder goed kan horen. Door de elektrische aandrijving is het fluisterstil rondom de machine, waardoor de machinist goed met de omgeving kan communiceren en in de gaten kan houden. We wensen Roy de komende jaren veel geruisloze en schone, en veilige werkdagen toe.

Emissieloos Netwerk Infra

Inmiddels zijn er in de markt al meerdere kleinere elektrische machines beschikbaar. Door het Emissieloos Netwerk Infra wordt nu ook ingezet op emissieloos materieel in 2026. GMB is samen met Heijmans en de Vries & van de Wiel initiatiefnemer van dit netwerk. Bedrijven die ambitie hebben om koploper te willen zijn op het gebied van emissieloos bouwen worden uitgenodigd om zich aan te sluiten. Kern van de scope van ENI ligt bij het rijdend en rollend materieel met een gewicht groter dan 20 ton waaronder rupsmaterieel zoals kranen, bulldozers en heistellingen. En mobiel materieel als vrachtwagens, shovels, mobiele kranen, dumpers en trekkers. Kijk voor meer informatie op www.emissieloosnetwerkinfra.nl.

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht