GMB Services
GMB Rioleringstechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Aanbestedingen kunnen prima doorgaan, ondanks de beperkende coronamaatregelen

24-08-2020

Begin dit jaar leek het soms of Corona Nederland op slot had gezet. Maar belangrijke werkzaamheden zoals rioleringsonderhoud kunnen eigenlijk niet wachten. Zo bracht de gemeente Langedijk een nieuwe project op de markt. Wij vroegen Serge Broek hoe de gemeente Langedijk dit organiseerde.

Als Senior Projectleider is Serge verantwoordelijk voor projecten op het gebied van riolering en kunstwerken. Uitvragen komen binnen via de afdeling Ruimte, waarna Serge en zijn collega’s deze projecten op de markt zetten en uitvoeren. Bij de gemeente Langedijk kon met enkele maatregelen de geplande aanbesteding gewoon doorgaan.   

Groot project

“Wij hadden een groot project op stapel staan, waarbij het riool gerenoveerd moest worden in een groot gebied, met meerdere straten. We hebben het via een meervoudige onderhandse aanbesteding op de markt gebracht. GMB was daarbij een van de gegadigden en jullie hebben het vervolgens op prijs binnengehaald.”    

We keken via Zoom mee met de schouw

“De aanbesteding viel precies in de periode dat de beperkende maatregelen vanwege corona werden ingevoerd. We hebben toen goed gekeken wat dit betekende voor de schouw ter plaatse. Normaal nodigen we daarbij de inschrijvers uit, om samen met ons de situatie ter plekke te bekijken. Maar in die periode mocht je alleen in kleine groepjes op straat zijn. Weliswaar met uitzonderingen voor de civiele wereld, maar als gemeente willen we uiteraard het goede voorbeeld geven. We hebben dat opgelost door onze toezichthouder en de beide marktpartijen uit te nodigen. Wij keken zelf live met Zoom mee, via de laptop van de toezichthouder.”

Aanbestedingen kunnen prima doorgaan

“Bij aanbestedingen moeten we ook de presentaties van de plannen van aanpak voorlopig digitaal doen. Maar ook dat is via Zoom prima te organiseren. Hetzelfde geldt voor een startwerk overleg. Wat mij betreft kunnen aanbestedingen dan ook nog steeds prima doorgaan, ook met de beperkende maatregelen vanwege Corona. Eigenlijk is tot nu toe de enige echte aanpassing geweest dat we een bewonersavond hebben verschoven.”

Ik mis soms de informele contacten

“Bij onze werkorganisatie was vanaf het begin de stelregel dat iedereen die thuis kon werken dat ook deed. Die maatregel geldt nog steeds en de overgang naar thuiswerken is heel soepel verlopen. We werken grotendeels thuis en zijn veel meer digitaal met elkaar in contact. Vooral via Zoom, wat ik erg prettig vind werken. Wat ik alleen wel eens mis zijn de informele contacten, zoals de koffiemomentjes bij bijvoorbeeld bouwvergaderingen. Ik teken ook altijd veel op whiteboards, maar gelukkig kunnen we tekeningen ook prima delen en bespreken via de computerschermen.”

Jullie mentaliteit bevalt mij prima

“Ik ken GMB sinds mijn start bij de gemeente Langedijk in 2018. Mijn ervaring is dat GMB altijd goed meedenkt en als er een keer een probleem is dan zoeken we samen naar een oplossing. Dan wordt er ook niet gewacht, of gezegd dat het niet jullie probleem is, maar dan is het samen oppakken en weer verdergaan. Die mentaliteit bevalt mij prima.”

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht