GMB Services
GMB Rioleringstechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Project Grebbeliniedijk geopend

16-04-2015

Vrijdag 27 maart openden Waterschap Vallei en Veluwe, provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort de verbeterde Grebbeliniedijk bij Amersfoort. De dijk is verstevigd met 70.000 m3 klei. In opdracht van de provincie heeft Combinatie GMB-Oldenkamp het historische grebbelinieprofiel aangebracht en zijn dertien kazematten (bunkers) ingepast. Het gebied is nu vrij toegankelijk door een aangelegd fietspad op de dijk.

De Grebbeliniedijk bij Amersfoort ligt langs de rivier de Eem en is vier kilometer lang. De dijk maakt onderdeel uit van de waterlinie tussen Rhenen en Spakenburg die in de Tweede Wereldoorlog werd ingezet tijdens de inval van de Duitsers. De Grebbelinie was een verdedigingslinie, het profiel stelde soldaten in staat zich te verschansen en kanonnen over de dijk te vervoeren.


De Utrechtse dichter Ingmar Heytze schreef ter gelegenheid van de officiële opening een gedicht dat onthuld werd door gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht, wethouder Hans Buijtelaar van Amersfoort en Tanja Klip-Martin, dijkgraaf van Waterschap Vallei en Veluwe.


Om de sfeer van de nieuwe dijk op te snuiven, stapte het gezelschap vervolgens op de fiets om de dijk te verkennen. De harde tegenwind deed tijdens de tocht naar Malesluis een flink beroep op de beenspieren, maar de inspanningen werden rijk beloond. Met de zomer in aantocht is dit voor recreanten en sportievelingen een mooi traject om te gaan ontdekken.

Referentie uitgelicht