GMB Services
GMB Rioleringstechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

GMB BioEnergie start met bouw nieuwe schoorsteen, luchtreiniging en composteringstunnels

21-09-2020

In Zutphen is GMB BioEnergie gestart met de bouw van de nieuwe schoorsteen en de drie nieuwe composteringstunnels. Projectleider Frank te Brake is blij dat de werkzaamheden zijn gestart: “Met deze uitbreiding zetten we weer een mooie stap met BioEnergie.”

Nieuwe procesluchtbehandeling

Frank te Brake: “De schoorsteen is het laatste onderdeel van onze grotendeels nieuwe procesluchtbehandeling. Het bestaande biofiltergebouw, die de proceslucht uit onze tunnels reinigt, wordt in zijn geheel vervangen. De huidige schoorsteen staat boven op dit gebouw en is daarmee ook aan vervanging toe.”

“Het nieuwe biofilter hebben wij gerealiseerd in één van de bestaande gebouwen. Samen met de nieuwe ventilatoren staat dit deel al een tijd vrijwel gereed om in gebruik genomen te worden. Helaas heeft het langer geduurd dan we hadden gepland voordat de noodzakelijke vergunningen verstrekt zijn. Met name de stikstofuitspraak van vorig jaar heeft voor onvoorziene vertraging gezorgd.”

Nieuwe boortechniek

“De schoorsteen wordt gebouwd boven op een laag van vuilnis. Met een relatief nieuwe boortechniek is het niet nodig geweest om alle vuilnis te verwijderen. Alle 24 palen zijn ‘voorgeboord’ tot een diepte van ruim vier meter. Dit houdt in dat op de locatie van de palen het vuilnis is weggeboord. Het ontstane gat is opgevuld met afdichtende zwelklei met daarop schoon zand.  Het heiwerk kan op deze manier schoon uitgevoerd worden. Deze methode scheelt niet alleen geld, het zorgt er ook voor dat we naast de bestaande bebouwing geen diep gat van 4 meter hebben hoeven graven. Een mooie techniek die ook bij toekomstige uitbreidingen weer van pas kan komen.”

Schoorsteenverhoging naar 125 meter

“Als alles volgens planning verloopt kan de nieuwe schoorsteen van 85 meter begin november geplaatst worden. De procedure voor de schoorsteenverhoging loopt nog en wij verwachten dat het verhogen van de schoorsteen naar 125 meter in het tweede kwartaal van 2021 kan plaatsvinden.”

Verdere geurreductie

“Naast de nieuwe biofilters en schoorsteen zijn wij ook bezig met de voorbereiding van een pilot die tot een nog lagere geuremissie moet leiden; de oxidatieve wasser. De pilotfase start direct nadat de nieuwe biofilters en schoorsteen in bedrijf zijn genomen. Wij hebben goede hoop dat we hiermee de geuruitstoot nog verder kunnen verlagen.”                             

Nieuwe composteringtunnels

“Met onze nieuwe milieu- en bouwvergunning hebben we toestemming om in Zutphen drie tunnels bij te bouwen. Dit doen we aan de westzijde van de fabriek, direct naast de meest recente tunnels uit 2015. Naast extra verwerkingscapaciteit zorgen de nieuwe composteringstunnels ervoor dat we flexibeler zijn met onderhoud en minder kwetsbaar zijn bij storingen. Verder wordt onze verwerkingscapaciteit stabieler.”

“De vergunningen zijn in de bouwvak definitief geworden. Alle werkzaamheden die wij ‘vergunning vrij’ hebben kunnen uitvoeren, zijn vooraf uitgevoerd. Op deze manier konden we na de bouwvak direct starten met de vloer van de nieuwe tunnels. De verwachting is dat de tunnels rond 1 april 2021 in bedrijf worden genomen.”

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht