GMB Services
GMB Rioleringstechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

“We hebben samen in korte tijd een heel mooi resultaat neergezet”

26-11-2020

Waterschap Hollandse Delta (WSHD) en GMB werken al lang samen. Bij de werkzaamheden aan de RWZI in Dordrecht kwam de integrale aanpak van GMB goed van pas. Technisch Manager Joost Jongeneel vertelt hoe beide partijen samen de uitdagingen in het project hebben opgepakt.

Voor het waterschap is het zuiveren van afvalwater een kerntaak. Daarvoor heeft het 20 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) in beheer, waaronder in Dordrecht. Voor het onderhoud van deze RWZI werd GMB ingeschakeld. Jongeneel: “We hadden de opdracht in twee delen geknipt, met een mechanisch bestek en een onderhoudsopdracht. Bij de uitvraag selecteerden we, behalve prijs, onder andere ook op de doorlooptijd. Want het is voor ons essentieel dat ons waterzuiveringsproces zo min mogelijk, en zo kort mogelijk, wordt verstoord. GMB heeft beide opdrachten in concurrentie verworven en dat bleek achteraf heel handig. Want doordat GMB alle werkzaamheden zelf kon uitvoeren, was er minder coördinatie en afstemming nodig.”

Een tegenvaller waarvoor we samen een oplossing moesten vinden

Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden bestond uit het vervangen van de beluchtingsschotels. Jongeneel: “Die beluchtingsschotels zitten in de drie actieve slibtanks (AST), en zij zorgen ervoor dat er zuurstof wordt ingebracht in het afvalwater. Die zuurstof versterkt de bacteriegroei, die op haar beurt het afval ‘opeet’ uit het afvalwater.”

De beluchtingsschotels waren technisch verouderd en moesten worden vervangen. “De schotels zijn voorzien van een membraam, waar lucht doorheen wordt geblazen. Daardoor ontstaan kleine belletjes waardoor de juiste hoeveelheid zuurstof in het water komt. Maar na verloop van tijd raakt de rek uit het membraam en raken gaatjes verstopt”, vertelt Jongeneel. De schotels die vervangen werden, zitten onder in de zogenaamde Actieve Slibtanks (AST). Jongeneel: “Die tanks moesten eerst worden gereinigd, voordat we de schotels gingen vernieuwen. Alleen kwamen we er al snel achter dat het zand vervuild bleek te zijn. Dat was een tegenvaller waarvoor we samen een oplossing moesten vinden.”

Maatwerkoplossing met mobiele installatie

De oplossing werd gevonden in het ontspinselen van het zand-/slibmengsel, waarbij de grote delen worden afgevangen. Waarna het zand-/slibmengsel door WSHD zelf wordt verwerkt. Jongeneel: “In overleg met de leverancier en GMB hebben we een voorlopig ontwerp gemaakt, dat door GMB is uitgewerkt en gerealiseerd. Daarbij is een roostergoedinstallatie in een container gebouwd. Hierdoor houden we een relatief schoon zand-/slibmengsel over, terwijl we geen verstopte pompen meer hebben omdat alle spinsels en grove delen al zijn verwijderd.”

Ingelopen op de planning

Jongeneel kijkt tevreden terug op de werkzaamheden: “We hebben echt samen in korte tijd een mooi resultaat neergezet. Dat GMB zelfs heeft ingelopen op de planning is sowieso al een compliment waard. Vooral omdat we samen een nieuwe oplossing moesten ontwikkelen, die vervolgens ook nog binnen een paar weken was gerealiseerd. Terwijl we vanwege corona even hebben stilgelegen.”

“We hebben ook geleerd van deze nieuwe manier van schoonmaken. Want doordat we ons residu niet kwijt konden, moesten we een nieuwe oplossing bedenken. Die lessons learned vormt waardevolle mooie input voor een volgend bestek. ”

Integrale aanpak

“Het is prettig dat GMB niet alleen snel schakelt, maar ook echt meedenkt. Ook het feit dat GMB zowel de mechanische opdracht als het schoonmaakgedeelte kon verzorgen was een voordeel. Door die integrale aanpak is het project heel efficiënt opgepakt en uitgevoerd.”

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht