GMB Services
GMB Leidingtechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Eerste biogasproject onder de vlag van GMB

22-03-2021

In september 2020 nam GMB alle medewerkers en activiteiten van Van der Wiel Biogas over. De activiteiten werden ondergebracht bij GMB Services als discipline gastechnieken. Afgelopen november ging het eerste biogasproject onder de vlag van GMB in uitvoering. We spraken met GMB-collega Guido Krol, ontwerpleider op het project fakkelinstallatie rwzi Roermond.

Fakkelinstallatie

Guido: “Op de rioolwaterzuivering Roermond van Waterbedrijf Limburg (WBL) wordt zuiveringsslib vergist. Bij vergisting komt biogas vrij dat ze via warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) omzetten in duurzame elektriciteit. Een deel hiervan gebruiken ze voor hun eigen installatie, het resterende leveren ze terug aan het elektriciteitsnet. Bij onderhoud of storingen kan niet al het biogas worden omgezet, waardoor een deel moet worden verbrand. Dat wordt gedaan met een fakkelinstallatie.”

Vervanging

De huidige fakkelinstallatie voldeed niet meer aan de laatste wet- en regelgeving en was aan vervanging toe. Onze opdrachtgever Croonwolter&Dros, die een raamcontract heeft met WBL voor het onderhoud van de vergistingsinstallatie, heeft GMB gevraagd om de fakkel te vervangen. GMB was hierbij verantwoordelijk voor het verwijderen van de oude fakkel en de levering en plaatsing van de nieuwe fakkelinstallatie. Croonwolter&Dros heeft het elektronicagedeelte van de besturingskast en het plaatsen van de flowmeter op zich genomen.

Zo kort mogelijk buiten bedrijf

Guido: “De uitdaging bij dit project zit hem in de planning. Aangezien de fakkel een noodvoorziening is, kun je deze alleen vervangen wanneer de andere onderdelen optimaal werken. Anders loop je het risico dat de installatie alsnog biogas gaat spuien. Biogas bestaat voor zo’n 60% uit methaan en dat is 28 keer vervuilender dan CO2. Dat wil je niet in de atmosfeer laten stromen. Om die reden moet de installatie zo kort mogelijk buiten bedrijf zijn. In sommige situaties plaatsen we zelfs tijdelijk een noodfakkel die het overtollige biogas tijdens ons werk kan verbranden.

Overgang naar GMB

“De overgang naar GMB ging heel soepel. Qua mentaliteit leken we al veel op elkaar. We houden van no-nonsense, niet zeuren en aanpakken. Het eerste project verliep dan ook prima. Toen we hoorden van de overname was de fakkel al in productie, dus ik heb nog snel het logo laten aanpassen”, lacht Guido. Verder hebben we voor het eerst gebruikgemaakt van een eigen chauffeur en kraanwagen voor het transport van de fakkel. Dat werkte heel efficiënt en prettig.  

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht