GMB Services
GMB Leidingtechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Laatste betonstort windmolens Zeewolde

20-07-2021

Maandag 19 juli vond de laatste betonstort van in totaal 91 windmolenfundaties voor Windpark Zeewolde, Eneco en Pure Energie in Zeewolde plaats. Dat is drie maanden eerder dan gepland, een mooie prestatie!

Vijf complete fundaties per week

In slechts acht maanden tijd heeft Windcombinatie Dura Vermeer-GMB 91 windmolenfundaties gerealiseerd. In totaal is voor 91 fundaties ruim 5.000 ton wapening en ruim 42.500 m3 beton verwerkt. Tijdens de piek van de bouw van de fundaties vonden wekelijks tien betonstorts plaats, dat komt neer op vijf complete fundaties per week.

Geoliede machine

Mark Maatman, hoofduitvoerder: ‘Dit is een topprestatie met het hele team, inclusief de betrokken leveranciers en onderaannemers. Tijdens de piekmomenten hebben we veel gevraagd en maximaal gebruik gemaakt van de beschikbare capaciteit. Met elkaar hebben we ervoor gezorgd dat de treintjes op alle bouwstromen als een geoliede machine liepen.’ Benjamin van Kooten, uitvoerder, vult aan: ‘Het maakt mij trots dat we ook nog eens ruim drie maanden eerder dan gepland de laatste stort hebben gerealiseerd en dat het gelukt is om met iedereen in een record tempo het werk af te ronden.’

Aanlegfase bijna afgerond

Met de laatste betonstort zijn bijna alle 26 lijnstukken opgeleverd en komt er een einde aan de aanleg van de definitieve constructies van het project. Komend jaar blijft Windcombinatie Dura Vermeer-GMB nog actief voor het aanleggen en weer opruimen van tijdelijke kraanopstelplaatsen en opslaglocaties. Deze zijn nodig voor de turbinebouwer en het invoeren en aansluiten van de parkbekabeling. De eindoplevering staat gepland voor volgend jaar zomer.

Windmolens Zeewolde

Windcombinatie Dura Vermeer-GMB heeft voor 91 windmolens de fundaties inclusief parkwegen, kraanopstelplaatsen en de parkbekabeling in Zeewolde gerealiseerd. Dit gebeurt in opdracht van drie verschillende opdrachtgevers: Voor Windpark Zeewolde gaat het om 83 nieuwe windmolens, in opdracht van Eneco vier en voor Pure Energie ook vier stuks.

Grootste boeren-burgerwindcollectief

De 83 windmolens in opdracht van Windpark Zeewolde zijn eigendom van een unieke samenwerking van meer dan 200 boeren, bewoners en ondernemers uit het buitengebied van Zeewolde. In dit gebied van meer dan 120 vierkante kilometer is meer dan 90% van de boeren, bewoners en ondernemers al aandeelhouder. Samen vormen zij het grootste boeren/burgerwindcollectief van Europa. Met 320 MW is het ook nog het grootste windproject op land in Nederland. De huidige 220 verspreid staande molens maken plaats voor 83 grotere, modernere molens. Deze wekken samen bijna drie keer meer energie op dan de huidige molens.

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht