GMB Services
GMB Leidingtechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Digitalisering en circulariteit op rwzi Beemster

06-12-2021

Voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier renoveert GMB de Rioolwaterzuivering (rwzi) Beemster. Hierbij ligt veel nadruk op verduurzaming. Zo wordt het nieuwe MCC gebouw (Motor Control Center) van de sliblijn volledig circulair gerealiseerd, doordat een bestaande slibindikker omgebouwd wordt tot MCC ruimte. Enkele collega’s vertellen over dit project, waar GMB’s expertise op waterkwaliteit wordt gecombineerd met onze aanpak ten aanzien van digitalisering en circulariteit.  

 

 

 

Voor GMB is rwzi Beemster bekend terrein, vertelt projectleider Martin van Kooij: “In fase 1 in 2015/2016 hebben we onder andere het influent-ontvangstwerk aangepast waarbij ook fijnzeven zijn geplaatst. In fase 2 renoveren we de rest van de zuivering, om het nog efficiënter en duurzamer te maken. Zo gaan we onder andere de sliblijn compleet vervangen.”

Duurzame ambities

In de uitvraag, die via een tender op de markt kwam, werden partijen uitgedaagd om kansen aan te bieden. Martin: “Een van de circulaire kansen die we zagen was het hergebruiken van een slibindikker als MCC ruimte. Dat gebouw krijgt dus een volledig nieuwe functie.” De duurzame ambities van het Hoogheemraadschap passen goed bij GMB’s eigen ambities, vervolgt Martin: “Wij willen in 2030 circulair ondernemen, en we zetten steeds vaker specialisten in, zoals ecologen, bij duurzame vraagstukken in projecten. Hier op de rwzi gaan we bijvoorbeeld niet alleen het gebouw hergebruiken, maar vergroenen we ook de daken en plaatsen we floatlands in de effluentsloot.”

Ontwerpleider Vince van Loon vult aan: “We gaan ook PCM-koeling toepassen in de MCC-ruimtes, in plaats van traditionele airco’s of luchtbehandelingsinstallaties, die CFK’s gebruiken.”

Collegiaal samenwerken in bouwteamverband

Vince en zijn collega’s werkten in het voortraject intensief samen met de mensen bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: “We hebben in bouwteamverband heel nauw en goed samengewerkt, om te bepalen wat er ontworpen en gerenoveerd moest worden. Door de grote betrokkenheid van de opdrachtgever hebben we daar heel goed en constructief in samengewerkt. Eigenlijk alsof we echt collega’s waren.”

Vanaf links: Vince van Loon, Klaas Kooiker en Henk Jan Melis

Continuïteit zuivering waarborgen

Na de gedegen voorbereidingsfase zijn in september de contracten getekend en de planning is om het project in januari 2023 af te ronden. Voor de uitvoering is Klaas Kooiker, als uitvoerder verantwoordelijk. Waar op dit moment zijn aandacht vooral uitgaat naar het grond- en betonwerk, staat volgend jaar vooral in het teken van Wtb-werkzaamheden. Klaas: “Dit is echt een multidisciplinair werk, waar alle disciplines in terug komen. Er gaat echt heel veel gebeuren. Zo worden alle installatietechnische componenten van de zuivering aangepakt. En ondertussen moet de zuivering gewoon door blijven draaien, zodat de continuïteit gewaarborgd moet blijven.” Dit vergt goede planning en afstemming met de beheerder van de zuiveringsinstallatie.

Digitaal bouwproces

Dat GMB steeds meer gebruik maakt van digitalisering is bij dit project goed te merken. Henk Jan Melis is in Beemster, naast zijn rol als civiel constructeur, ook nauw betrokken bij digitaliseringsvraagstukken. Henk Jan: “In brede zin houd ik mij bezig met het digitale bouwproces. We hebben Autodesk Construction Cloud als platform gebruikt, waarmee we online in de cloud modellen kunnen delen en samenvoegen. Omdat iedereen daarbij kon, van opdrachtgever tot leveranciers, bleek dat een uitstekend communicatiemiddel. Want iedereen kijkt en werkt in hetzelfde model.”

Ook voor de uitvoering heeft dit platform voordelen. Zo kunnen zij meekijken en eventuele opmerkingen plaatsen. Klaas merkte dat de opdrachtgever ook enthousiast reageerde op de virtual reality mogelijkheden: “We hebben een RI&E sessie gedaan waarbij we met de mensen van Beheer door het gebouw liepen. Zo konden we hen laten zien en ervaren waar de knelpunten zitten.”

Kennis in eigen huis

Henk Jan: “Zo maken we steeds meer en steeds vaker gebruik van de digitalisering in onze projecten. Mijn rol en mijn functie verschoof daardoor van constructeur richting constructeur/modelleur, en nu naar BIM-coördinatie.” Martin: “Doordat we veel kennis en disciplines in eigen huis hebben, kunnen we ook snel schakelen. En die kennis kunnen we vervolgens zelf behouden en vergroten. Zowel in de uitvoering als op het gebied van circulair werken en digitalisering. Dat komt op dit werk allemaal mooi samen.”  

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht