GMB Services
GMB Leidingtechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Nieuwe stap in duurzame bouwplaatsen: energievoorziening zonder diesel

12-05-2022

Op 12 mei tekenden start-up Gashouders, bouwbedrijf GMB en producent Genpower een contract voor de levering van drie nieuwe duurzame generatoren op biogas. Met deze gezamenlijk ontwikkelde oplossing zet GMB een belangrijke stap in het uitfaseren van diesel als energiebron op haar bouwplaatsen.

Hoofd materieelbeheer Gerard van der Veer van GMB: “We hebben al flinke stappen gezet met het verduurzamen van ons materieel, maar voor de energievoorziening waren we op bouwplaatsen vaak afhankelijk van dieselgeneratoren. Met deze oplossing zetten we een grote nieuwe stap in onze ambitie om in 2030 volledig circulair te werken.”

De nieuwe biogasgeneratoren zijn in co-creatie ontwikkeld met de Arnhemse start-up Gashouders en Genpower. Jelmer Kalff, commercieel directeur bij Gashouders: “Samen met onze partners hebben we de afgelopen jaren een volledig nieuwe keten opgezet om lokaal opgewekt biogas in te zetten voor een schone energievoorziening op de bouwplaats. Onze oplossing is regionaal emissieloos en extreem duurzaam omdat het biogas geproduceerd wordt uit rioolafvalwater. Na uitgebreide praktijktesten hebben we nu een betrouwbare oplossing en volwaardig alternatief voor diesel.”

Vanaf links: Arné van der Wiel, Jelmer Kalff en Gerard van der Veer

Gerard: “Wij willen graag de vernieuwingen helpen aanjagen. Dat doen we bijvoorbeeld in het Emissieloos Netwerk Infra, waarin we samen met de sector de schaalgrootte van elektrisch materieel willen vergroten. Maar ook met partijen als Gashouders, die zich richten op de duurzame energielevering op de bouwplaats. Bij de Duurzame Brandstofketen heeft dat geleid tot deze oplossing, waarmee wij op onze bouwplaatsen volledig van diesel af kunnen.

Ook Arné van der Wiel, vertegenwoordiger van Genpower, specialist in tijdelijke stroom,  is enthousiast over de samenwerking: “Met de elektrificatie van zwaar bouwmaterieel ontstaat er een grote behoefte aan duurzame stroomvoorzieningen. Ons Biogas Hybride aggregaat is daar een fantastisch antwoord op!”

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht