GMB Services
GMB Leidingtechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Bouw van visvriendelijk gemaal Emilia is gestart

08-03-2017

Maandagmiddag 6 maart hebben Kees de Jong, bestuurslid van waterschap Brabantse Delta, Cees Veerman  en Martijn Quak, bedrijfsleider bij aannemingsmaatschappij VOBI de officiële eerste plank getrild van het nieuwe gemaal Emila.

Het nieuwe gemaal zorgt ervoor dat het achterliggende poldergebied droge voeten houdt. Ook zorgt het gemaal voor het juiste oppervlaktewaterpeil. De bouw start in maart 2017 en is naar verwachting eind van het jaar klaar.

 

Visvriendelijk gemaal
Het nieuwe gemaal Emilia is een visvriendelijk gemaal. Het gemaal wordt voorzien van een zogenaamde visveilige pomp. Door toepassing hiervan beschermt het waterschap onder andere de grote en kleine modderkruiper, beide beschermde vissoorten, die in dit gebied leven. Gemalen zijn een barrière voor vissen. Stroomopwaarts lukt het vissen niet om een gemaal te passeren. Stroomafwaarts lopen vissen grote risico’s. Ze kunnen gedood worden of beschadigd raken. Bij een visvriendelijk gemaal komen vissen niet in aanraking met de pompwaaier en kunnen zo ongedeerd het gemaal verlaten.

 

Emilia mag ook gezien worden
Architect Miel Karthaus: “Het nieuwe gemaal krijgt een landschappelijke inpassing. Dat hebben we tot uitdrukking gebracht door een rond gemaal te ontwerpen in plaats van een rechthoekig gebouw. Het gemaal is ontworpen met kenmerken van de nog bestaande watermolen uit de 19e eeuw”.

 

Wat gaat er gebeuren
De nieuwbouw komt naast het huidige gemaal. Werkt het nieuwe gemaal naar behoren, dan begint de sloop van het huidige gemaal. De verwachting is dat het nieuwe gemaal in december 2017 gereed is. Eind februari 2018 is het huidige gemaal gesloopt en afgevoerd en kunnen de werkzaamheden worden afgerond.

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht