Boskalis Environmental is een circulair bedrijf dat zich wereldwijd bezighoudt met bodemreiniging. Ons eerste project op hun locatie in Schiedam was in 2012. Toen bouwden wij een opslaghal voor verontreinigde grond. Deze samenwerking kreeg een vervolg. Nu zijn we als bouwteampartner betrokken bij het ontwerp en de bouw van een gebouw voor twee nieuwe slibpersen van ruim 100 ton elk.
Jaarlijks verwerkt Boskalis Environmental in Schiedam zo’n 350.000 ton verontreinigde grond. Deze grond wordt aangevoerd over de weg, maar ook per schip over de Maas. Projectmanager Hugo den Ouden legt uit dat Boskalis de grond reinigt met een natuurlijk proces: “De verontreinigingen zijn gehecht aan fijne slibdeeltjes in de grond. In een verwerkingsinstallatie scheiden we de herbruikbare minerale delen van het slib. Deze minerale delen bedragen zo’n tachtig procent van het totaal en bestaan grotendeels uit zand en puin. Het resterende verontreinigd slib persen we in grote membraamfilterpersen zo droog mogelijk. Het verontreinigde materiaal voeren we af als afvalstof. Het herbruikbare zand gebruiken we in Boskalisprojecten, maar we leveren ook aan derden.”
Hugo den Ouden
Het was vanwege een bottleneck in dit proces dat Boskalis Environmental de samenwerking met GMB weer opzocht. Hugo: “Onze verouderde membraamfilterpersen hebben te weinig verwerkingscapaciteit, dus we vervangen ze door twee nieuwere persen vanaf een Amerikaans Boskalisproject. Deze persen zijn elk 18 meter lang en wegen ruim 100 ton per stuk. Ze verdubbelen onze perscapaciteit! Omdat er een nieuw gebouw moet komen voor deze persen, betrokken we GMB als specialistische bouwteampartner. Zo konden we onze kennis van het proces combineren met GMB’s kennis van betontechniek.”
GMB-projectleider Arjan de Graaf vindt het een mooi project. “De nieuwe persen komen op de eerste verdieping van het nieuwe persgebouw,”, vertelt hij. “Daardoor kunnen shovels de slibkoek vanaf de onderkant wegrijden. Onze uitdaging was vooral om te komen tot een sterke vloerconstructie die 18 meter overspant en die de zware belastingen kan dragen. Uiteindelijk kwamen we tot een vloer met daaronder balken met een totale constructiehoogte van 1.40 meter. Verder zijn er allemaal slimmigheden waar we in het ontwerpproces al samen aan moesten denken. Hoeveel ruimte is er bijvoorbeeld rondom de persen nodig voor onderhoudswerkzaamheden en hoe wordt de vloer belast bij onderhoud? En hoe beschermen we de benedenmuur tegen mogelijke schade door shovels?”
Arjan de Graaf
Samen is een woord dat regelmatig valt tijdens het gesprek. Hugo knikt. “Vorig jaar september zijn we met GMB, Boskalis en WSP samen gaan ontwerpen en inmiddels is de bouw vergevorderd. Het prettige vind ik dat we zowel de ontwerpfase als de bouwfase echt als één team hebben doorlopen. Doordat we eigenlijk geen scheiding hanteren tussen opdrachtgever en aannemer, werken we heel pragmatisch. Voorbeeldje: als GMB een hoogwerker van ons nodig heeft, hoeven ze dat niet eerst via allerlei omwegen aan te vragen. En als GMB straks klaar is, laten ze hun keet nog iets langer staan. Zo kan de staalbouwer die na hen komt er nog even gebruik van maken. We kijken samen wat het beste is voor het project.”
Hugo vertelt dat Arjan en hij dagelijks contact hebben. “We kunnen elkaar heel direct aanspreken op afspraken: wat recht is, is recht en wat krom is, is krom. Dat vind ik belangrijk, want dit is een van de grootste betonbouwwerken die we op ons terrein hebben gehad en de productie moet ondertussen gewoon doorgaan. Gelukkig werken de mensen van GMB netjes en veilig en als er iets is, kunnen we rechtstreeks schakelen. We kijken er naar uit om straks de nieuwe persen in gebruik te stellen en voor toekomstige projecten denken we zeker weer aan GMB.”
Locatie
Rotterdam
Opdrachtgever
Havenbedrijf Rotterdam
Bekijk de referentie
Locatie
Dalfsen
Opdrachtgever
Waterschap Drents Overijsselse Delta
Bekijk de referentie