GMB Services
GMB Leidingtechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Langjarige samenwerking voor een gezonde bouwkolom

23-11-2022

Bij GMB werken we graag samen met vaste partners. Zo tekende GMB Services recent een achtjarige Samenwerkingsovereenkomst (SOK) met Vermeulen Metaal uit Nederweert.  

Op 9 november waren we te gast bij Vermeulen, waar onder het genot van een Limburgse vlaai de SOK werd getekend. Peter Vermeulen, eigenaar van Vermeulen Metaal: “Deze verbintenis is een bevestiging van de fijne samenwerking, maar ook het startschot voor meer.”

Vanaf links: Gerrit Boonzaaijer en Martijn Bijker (GMB), Niels Meuwissen en Peter Vermeulen (Vermeulen Metaal)  

Van verkering naar een huwelijk 

Vermeulen Metaal is sinds de start in 2008 uitgegroeid tot een bedrijf met 30 medewerkers. Vermeulen levert het hele palet van plaatwerk, leidingwerk en verspaning, waarbij het bedrijf zich focust op aluminium, RVS en staal. Ook in de werkwijze wil het zich onderscheiden, vertelt projectmanager Niels Meuwissen: “Wij proberen altijd verder te kijken dan alleen naar de tekeningen. Wij willen graag waarde toevoegen en al vroeg in het proces aanhaken.” Die aanpak kwam goed naar voren in een aantal bouwteamprojecten waarin met GMB werd samengewerkt. Gerrit Boonzaaijer, teamleider uitvoering bij GMB Services: “In die samenwerkingen bleek dat we qua cultuur en aanpak goed bij elkaar passen. Toen Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) een voorkeur uitsprak voor lokale ondernemers, besloten we om onze verkering om te zetten in een huwelijk.” 
 

Bijzondere opdrachtgever

De aanleiding voor de overeenkomst is de bijzondere manier waarop het Waterschapsbedrijf Limburg recent de markt opging. Gerrit: “WBL heeft met meerdere marktpartijen, waaronder GMB Services, een meerjarige samenwerkingsovereenkomst gesloten. In eerste instantie voor vier jaar, waarna wordt geëvalueerd en de samenwerking mogelijk met vier jaar wordt verlengd. Zij willen met vaste partijen best for project werken. In een gezonde bouwkolom en met respect en begrip voor ieders belangen. In opdrachtgeversland, en zeker in de waterwereld, is dat best bijzonder.” 

WBL loopt voorop

De aanpak van WBL verdient volgens de mannen een groot compliment. Peter: “Het is een moderne manier van denken en van werken. Omdat de aanpak project-overstijgend is, leren we samen van de ervaringen en worden we samen slimmer gedurende het contract.” Gerrit: “WBL wil expliciet vertrouwen geven aan de markt, wat gewoon erg stoer is. In opdrachtgeversland lopen ze daarmee echt voorop.” 
 

Lagere prijzen

De meerwaarde voor opdrachtgevers, van langjarige samenwerkingen gebaseerd op vertrouwen, zit volgens Peter niet alleen in het beter benutten van de kennis van de markt: “Als wij niet steeds in detail een prijs hoeven te calculeren, kan onze kostprijs omlaag. En er is de mogelijkheid om projectoverstijgend in te kopen.” Gerrit knikt instemmend: “Precies, dat is ook zo mooi aan een raamovereenkomst. Stel dat je veel tendert als bedrijf; dan scoor je misschien een op de drie projecten. Maar om kostendekkend te kunnen werken, komen die tenderkosten uiteindelijk terug in je prijzen.” Martijn Bijker, projectleider bij GMB Services, vult aan: “Waar wij naartoe willen is dat we niet meer shoppen voor de laagste prijs, maar samenwerken op basis van vertrouwen, als partners. Wat dat betreft past de filosofie van zo’n raamovereenkomst uitstekend bij deze bedrijven.”

‘Voor ons is het soms ook wennen’

Binnen GMB is de nieuwe manier van samenwerken soms nog wennen. Gerrit: “Dat klopt, zo eerlijk moet je zijn. Want wij komen ook uit een cultuur waarin het gewoon was om 4 offertes aan te vragen. Maar de wereld verandert en wij willen daarin mee. Er komen steeds meer langdurige contracten, in bouwteamverband of zelfs richting alliantieniveau. Natuurlijk zijn er nog steeds projecten waarbij het om de laagste prijs gaat, maar wij hebben de strategische keuze gemaakt om te gaan voor de kwalitatief goede projecten. En daarvoor zoeken wij partners met dezelfde visie op samenwerken, zoals Vermeulen.” 


Uitdaging aangaan

Voor WBL waren er meerdere redenen voor deze aanpak. Gerrit: “De marktcapaciteit staat onder druk en het zou ook intern veel meer tijd kosten om alle projecten op een traditionele manier op de markt te zetten. Bovendien leverde de traditionele aanpak vaak gedoe op, terwijl aan het einde van de rit de verwachtingen in geld, kwaliteit of tijd niet werden waargemaakt. Wat dat betreft ligt hier een mooie taak om te bewijzen dat deze nieuwe aanpak werkt. Wij hebben er in ieder geval alle vertrouwen in en we gaan deze uitdaging graag samen met onze partners aan. Zoals we bij GMB zeggen; ‘Uitdaging verbindt’!”

 

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht