GMB Services
GMB Leidingtechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

GMB wint InfraTech Innovatieprijs 2023!

26-01-2023

Woensdag 18 januari werd bekend dat GMB, samen met onze partners, de InfraTech innovatieprijs 2023 heeft gewonnen! Op de InfraTech in Ahoy reikte minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat de prijs uit aan collega Gerard van der Veer en Jan Willem Eising, van Powercrumbs

We hebben gewonnen in de categorie duurzame samenwerking, met onze pilot voor de Duurzame Brandstofketen: Hierbij wordt biogas, dat anders zou worden afgefakkeld, omgezet in energie voor op onze bouwplaatsen. Met deze unieke pilot verlagen we de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof en voorkomen we dat biogas wordt afgefakkeld! Bovendien is bij deze pilot al ruim 80.000 liter diesel bespaard. 

Trotse winnaars

Na de bekendmaking van de winst, interviewden we Gerard en Jan Willem over wat de prijs voor hen betekent:

‘Deel je mislukkingen, daar leren we met elkaar van’

Cobouw maakte een videoreportage van de prijsuitreiking, waarin naast minister Harbers en Maxime Verhagen (juryvoorzitter innovatieprijs) Gerard en Jan Willem aan het woord kwamen. Gerard benadrukte daarin het belang van transparantie en van open innoveren: “Deel je mislukkingen, daar leren we met elkaar van. Willen we versnellen dan moeten we naar open innovaties en moeten we de verbeteringen delen.”
Bekijk hieronder de reportage van Cobouw.  

Juryrapport

De jury, onder voorzitterschapschap van Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) onderbouwde haar keuze als volgt: 
“Deze inzending is een samenwerking die je niet meteen verwacht. De initiële initiatiefnemers zijn elkaar letterlijk tegen het lijf gelopen bij een bijeenkomst van de Groene Koers. Duurzame Brandstofketen is een unieke samenwerking van Waterschap Vallei en Veluwe samen met Gashouders, bouwbedrijf GMB, Buse Gas B.V., Koninklijke Van Twist en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Kern is dat biogas dat anders bij de rioolwaterzuiveringen zou worden afgefakkeld wordt omgezet naar duurzame energie op de bouwplaats. Een wereldwijde primeur om potentieel de meer dan 10 miljoen m3 biogas die waterschappen jaarlijks affakkelen in te zetten voor bouwproductie. 
Zodat potentieel een flink gedeelte van de 800 miljoen liter diesel die de bouw gebruikt uit te sparen en enorme CO2-, fijnstof en stikstofreductie. Bij alle partners is de gedeelde visie dat ‘we alleen samen kunnen verduurzamen en techniek niet zien als doel, maar als middel voor de samenwerking.’ Het consortium dat de pilot uitvoert dekt de hele keten van productie tot en met verbruik en zorgt als ‘Triple Helix’. De aanpak is direct toepasbaar en opschaalbaar bij meer dan 70 rioolwaterzuiveringen in Nederland. De aanpak van dit consortium is veelbelovend! Het is geniaal in zijn eenvoud, maar heeft veel inzet gevraagd. Er zijn steeds meer partners bij betrokken door de open innovatie die breed wordt gedeeld. De jury ziet in deze winnaar een essentiële bijdrage die hard nodig is in de gezamenlijke transitiefase naar emissieloos bouwen. Dit moeten we doen, het geeft weer een mooi perspectief in tijden van CO2-reductie eisen, stikstofproblematiek en allerlei andere vereisten die meer en meer aan de infrasector worden gesteld.”

Duurzame Brandstofketen in een oogopslag

Hieronder is de Duurzame Brandstofketen schematisch weergegeven: 


GMB blijft investeren in schone energie

Voor GMB is de succesvolle pilot de aanleiding om drie nieuwe duurzame generatoren op biogas aan te schaffen. Met deze gezamenlijk ontwikkelde oplossing zet GMB een belangrijke stap in het uitfaseren van diesel als energiebron op haar bouwplaatsen.

Circulair in 2030

Bij GMB hebben we als doelstelling om in 2030 volledig circulair te willen ondernemen. Een van de speerpunten in ons beleid is het vergroenen van onze bouwplaatsen. Daartoe zijn we bijvoorbeeld mede-initiatiefnemer, en een van de kartrekkers, van Emissieloos Netwerk Infra (ENI). 
De Duurzame Brandstofketen is een ander initiatief, waarbij we actief de samenwerking zoeken in de keten. En waarbij we de opgedane kennis en ervaringen actief delen. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat alleen een gezamenlijke aanpak, en open innovaties, ons kan helpen om de energietransitie tot een succes te maken. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Duurzame Brandstofketen? Neem dan gerust contact op met onze partners. Voor de ervaringen van GMB kunt u terecht bij Gerard van der Veer, hoofd materieelbeheer, via gerardvanderveer@gmb.eu.   

Projectvideo

Eerder maakten we deze video, over de aanpak van de Duurzame Brandstofketen;

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht