GMB Services
GMB Leidingtechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Nieuws

« Terug naar overzicht

‘In deze samenwerking wordt de kennis en ervaring van marktpartijen veel beter benut’

07-12-2020

GMB werkt in een bouwteamconstructie samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD). Hierbij komen de multidisciplinaire aanpak en de ontwerpervaring van GMB goed van pas. Arend-Jan van de Pol (werkvoorbereider GMB) en Jeroen Ensink op Reimer (Civiel Technisch Specialist bij WDOD) vertellen over de ervaringen. 

Expertise en capaciteit borgen met marktpartijen

Jeroen: “We hebben deze samenwerking op de markt gezet om vanuit een ontwerptraject samen in een keer door te kunnen gaan naar de uitvoering. De aanleiding was dat we een piek op ons af zagen komen, in de uit te voeren projecten voor onze RWZI’s. Om te borgen dat er voldoende expertise en capaciteit was, wilden we daar marktpartijen bij betrekken, voor civiel, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Daarvoor zijn op basis van EMVI en prijs drie aannemers gecontracteerd, met GMB voor de scope civiele werkzaamheden. Omdat de werkzaamheden op zuiveringen vaak multidisciplinair zijn, was per project een van de aannemers de coördinator. Als Waterschap staan we in deze constructie dus iets meer aan de zijlijn.”

Sparren over oplossingen

Arend-Jan: “Voor ons is deze manier van samenwerking erg prettig, omdat we onze kennis al vroeg in het proces kunnen inbrengen. We sparren nu veel meer samen over oplossingen, in plaats van lijsten met acties af te werken. Bovendien kunnen we in de planning eenvoudiger vooruit kijken en onze mensen optimaal inzetten.”

Jeroen: “We benutten nu de ervaring en kennis van marktpartijen beter. In plaats van dat we precies beschrijven wat wij willen dat er gaat gebeuren, gaan we nu bijvoorbeeld samen een uur sparren over mogelijke oplossingen. En zo hebben we al verschillende slimme oplossingen ontwikkeld, die we zelf niet hadden bedacht.”

Even wennen

De nieuwe aanpak was in het begin even wennen, vertelt Jeroen: “Wat ik soms lastig vond, is dat het tijdspad van ontwerp naar uitvoering af en toe iets langer duurde. Maar tegelijkertijd ging de uitvoering daardoor vervolgens wel weer als een trein en dat is natuurlijk pure winst.” Arend-Jan  vult aan: “Als opdrachtgever sla je een stukje voorbereiding over, die je voorheen in eigen huis verzorgde, of met een ingenieursbureau. Waarna wij als marktpartijen daar natuurlijk vaak weer een mening over hadden. In deze nieuwe aanpak sluit de bedachte oplossing naadloos aan op de uitvoering. Doordat je een stap overslaat, is er minder risico op faalkosten of overdrachtsproblemen.”

Gezamenlijke aanpak werkt beter

Jeroen: “Natuurlijk is een bouwteamovereenkomst niet nieuw voor Waterschappen. En de meer recht-toe-recht-aan ‘standaardwerkzaamheden’ blijven ook prima geschikt voor de traditionele aanpak. Maar bij kritische bedrijfsprocessen, zoals bij zuiveringen, en bij meer bewerkelijke werkzaamheden werkt deze gezamenlijke aanpak beter.”

Arend-Jan: “Een mooi voorbeeld is de trade-offmatrix die we hebben geïntroduceerd, om samen met het Waterschap de beste keuze te bepalen voor een afdekking.” Jeroen vult aan: “Die tool zetten wij sindsdien ook op andere locaties en bij andere projecten in. Met die matrix krijgen we snel inzicht, zonder dat we uitgebreide rapportages hoeven te maken.”

In korte tijd veel meters gemaakt

Jeroen: “Deze samenwerking met drie marktpartijen is ons prima bevallen. De partijen vullen elkaar goed aan en hebben uitstekend samengewerkt. Daarom hebben we als opdrachtgever samen met hen in het bouwteam in korte tijd veel meters kunnen maken. Wij zijn dan ook absoluut tevreden over deze samenwerking. Daarbij heeft de brede scope van GMB, als multidisciplinaire aannemer met civiele techniek, werktuigbouwkunde en zelfs elektrotechniek in huis, ook meerwaarde.”

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht