GMB Services
GMB Leidingtechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Renovatie boezemgemaal Spaarndam afgerond

23-03-2018

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft de renovatie van het boezemgemaal in Spaarndam afgerond. Hoogheemraad Sjaak Langeslag en directeur Cees Veerman van aannemingsbedrijf GMB uit Heerjansdam namen het boezemgemaal op Wereld Waterdag (22 maart 2018) officieel in gebruik.

Tijdens de renovatie zijn de dieselmotoren vervangen door elektromotoren. Het beheer van die motoren is veiliger, goedkoper en eenvoudiger. De procesautomatisering is vervangen waardoor het gemaal volledig op afstand kan worden bestuurd. Ook zijn er in het gebouw bouwkundige aanpassingen uitgevoerd, waaronder het herstel van wanden en vloeren. De renovatie, die een investering vergde van ruim 7 miljoen euro, heeft inclusief voorbereiding ruim anderhalf jaar geduurd.

Het boezemgemaal Spaarndam is een van de vier grote gemalen van Rijnland die het water vanuit de boezem wegpompt naar het buitenwater. Het gemaal dateert uit 1845, toen stoommachines zorgden voor de aandrijving van de schepraderen. In 1936 werden de stoommachines vervangen door dieselmotoren die in 1992 plaatsmaakten voor nieuwe dieselmotoren. De schepraderen, die het water verplaatsen en afvoeren, zijn altijd gebleven.

Huzarenstukje

Hoogheemraad Sjaak Langeslag: ,,De aannemer heeft een huzarenstukje geleverd door binnen een tijdsbestek van vier maanden -van mei tot september- de motoren van het gemaal te vervangen, waardoor we in de afgelopen herfst- en wintermaanden de beschikking hadden over de volledige capaciteit. Door renovatie van het gemaal is het boezemstelsel voorlopig weer op orde. Ik zeg nadrukkelijk voorlopig, want de klimaatverandering gaat door. Het werk aan ons watersysteem,  waarvan 1,3 miljoen mensen in de Randstad en vele bedrijven en instellingen afhankelijk zijn, is dus nooit af.’’

Het gemaal in Spaarndam is het derde boezemgemaal van Rijnland dat is gerenoveerd – eerder gebeurde dat al in Gouda en Katwijk, waar bovendien de capaciteit werd vergroot. Door de klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast toe. Daarom investeert Rijnland niet alleen in gemalen en waterkeringen, maar ook in piekbergingen om overtollig water tijdelijk op te slaan, tot er voldoende capaciteit is om het water af te voeren richting zee.

 

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht