GMB Services
GMB Rioleringstechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Rioolrenovatie Nijmegen: bouwteam biedt vliegende start

02-12-2019

Op 18 november brachten we met zo’n twintig medewerkers van de gemeente Nijmegen een bezoek aan ons rioolrenovatieproject in hartje Nijmegen. Dit project had een bijzondere aanloop. Het is ons namelijk gegund nadat we als bouwteam tot het uitvoeringsontwerp waren gekomen. Het is de eerste keer in Nederland dat een rioolrenovatieproject officieel volgens deze contractvorm is aanbesteed. Het grote voordeel? We vervangen de gebruikelijke discussie in de uitvoering door een dialoog aan de voorkant. Dat loont voor iedereen.

Dat de gemeente het project heeft aanbesteed als bouwteam heeft alles te maken met de complexiteit ervan. Een van de zes te renoveren stukken loopt bijvoorbeeld precies onder een drukke winkelstraat. Andere locaties bevinden zich op drukke verkeerspleinen, in een hele smalle straat en onder een appartementencomplex. Verder moet gewerkt worden vlak naast een bouwterrein en er is een stuk riool met een flink hoogteverschil. Ook de waterhuishouding ter plaatse en de grote diameters van het riool zorgen voor uitdagingen. Robert Tannemaat, projectleider bij de gemeente: “Wij hebben zelf niet alle kennis in huis om tot een oplossing te komen. Daarom zochten we een partner om mee samen te werken. Dit werd GMB Rioleringstechnieken.”

Wat is een bouwteam?

Een bouwteam is een officiële contractvorm waarbij een opdrachtgever en een marktpartij samen komen tot het uitvoeringsontwerp. Eventueel wordt het bouwteam aangevuld met een adviserende partij. Door kennis te delen, komen de partners tot een optimaal en aanbesteedbaar ontwerp, ofwel het uitvoeringscontract. Is dit contract eenmaal gereed, dan heeft de betreffende marktpartij de mogelijkheid om als eerste een aanbieding te doen. Er is dus geen zekerheid dat hij de opdracht tot uitvoering ook krijgt. Wim Stobbink, technisch commercieel adviseur bij GMB Rioleringstechnieken: “Voor ons was het de eerste keer dat we onderdeel uitmaken van een bouwteam. Een mooie kans om onze kennis en ervaring al in het vroegste stadium in te brengen. Gelukkig is ook de uitvoering ons gegund. Daarbij gaf niet het geld maar de kwaliteit de doorslag.”

Geen discussie

Een van de locaties waar het riool gerenoveerd wordt ligt vlak naast de Waal. De groep geïnteresseerden keek gefascineerd toe hoe de glasvezel liner door het riool werd getrokken. Martijn Remers, toezichthouder van de gemeente stond er ontspannen bij. “Het valt me op dat GMB precies weet wat ze moeten doen”, zegt hij. “Daardoor kan ik me beter focussen op de afspraken en voorwaarden waaronder GMB werkt in de stad. Als er wordt gediscussieerd op de werkvloer gaat het eigenlijk alleen nog over randzaken, zoals verkeersmaatregelen of bereikbaarheid.”

Openheid loont

Martijns opmerking bevestigt een van de belangrijkste voordelen die een bouwteam biedt. Berno Lievers, adviseur van GMB: “Door de grote mate van kennisdeling tijdens het ontwerptraject is de scope van het project voor iedereen duidelijk. Het eindontwerp is sneller gereed en er ontstaat geen gesteggel over het contract. Samen komen we tot een reële uitvoeringsprijs en de focus ligt met name op de kwaliteit.”

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht