GMB Services
GMB Rioleringstechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Gemeenten krijgen steeds vaker te maken met de gevolgen van klimaatverandering

15-07-2020

Door Corona leek het of Nederland op veel plekken stilstond. Maar belangrijke werkzaamheden zoals rioleringsonderhoud konden in veel gemeenten gelukkig gewoon doorgaan. Zo bracht de gemeente West Betuwe een nieuwe opdracht voor rioleringsonderhoud op de markt. Wij spraken met Dian Versteeg, Projectleider Riolering en Water, over de uitdagingen voor de gemeente West Betuwe.  

“Wij hebben de aanbesteding voor het project ‘Onderhoud riolering 2020’ volgens planning op de markt gebracht. Wij zagen geen reden om dit te parkeren. Met inachtneming van de coronamaatregelen kan het ook veilig worden uitgevoerd. We hebben tijdens de lockdown zelfs nog een spoedklus op de markt gebracht, toen er een transportriool instortte.”

Project ‘Onderhoud riolering 2020’ 

“Het project ‘Onderhoud riolering 2020’ is heel veelzijdig, met werkzaamheden die variëren van reparaties, wortelfrezen en andere freeswerkzaamheden, tot de reiniging en inspectie. We hebben het op de markt gebracht als een meervoudig onderhandse aanbesteding, waarbij we drie partijen hebben uitgenodigd. GMB heeft de opdracht vervolgens gegund gekregen.”

Breed project

“Het is een vrij breed project omdat een aantal werkzaamheden tijdelijk waren geparkeerd vanwege de aankomende fusie van de oude gemeenten Geldermalsen, Lingewaal en Neerrijnen naar West Betuwe. Na de fusie brengen we met de nieuwe organisatie die werkzaamheden alsnog op de markt.” 

Van Beleid en beheer naar Realisatie

“Binnen onze gemeente kennen we twee disciplines die zich bezighouden met de openbare ruimte: de afdeling Beleid en beheer, die nut en noodzaak en de financiële middelen bepaalt. Daarna komt het naar de afdeling Realisatie. Wij werken de plannen verder uit, geven terugkoppeling aan het college en na de aanbesteding begeleiden wij de uitvoering van a tot z. Ik houd mij als Projectleider Riolering en Water vooral bezig met projecten die riolering en water gerelateerd zijn. Denk aan wateroverlast, relining, afkoppelprojecten, vervangingsprojecten en renovaties.”

Uitdagingen door klimaatverandering

“Gemeenten krijgen steeds vaker te maken met de gevolgen van de klimaatverandering. Zo zien we een toename van extreme neerslag, die niet altijd goed verwerkt kan worden. Daardoor komt er water op straat te staan en soms ook in de woningen. Dan moet je kijken welke fysieke maatregelen je kunt nemen. Zo kun je denken aan het afkoppelen van straten, het verlagen van of het aanpassen van het profiel van wegen. Daarnaast is het belangrijk om de burgers goed te informeren over de mogelijke gevolgen van extreem weer. Het zijn niet alleen gemeenten en waterschappen die hiervoor aan de lat staan.”

Goede ervaringen met GMB

“De goede ervaringen met GMB maakt dat het bedrijf voor de aanbesteding was uitgenodigd. De kwaliteit van het werk is altijd goed en zaken worden netjes afgehandeld. Het is gewoon een net bedrijf met bekwame mensen die prima kwaliteit leveren. Eigenlijk precies zoals het hoort.”

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht