GMB Services
GMB Leidingtechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

De GMB-Damwandstamper; praktische vernieuwing op de bouwplaats

23-02-2021

In Vianen voert GMB een dijkversterking uit in opdracht van Waterschap Rivierenland. Over een lengte van ca. 1.200 meter wordt een verankerde damwand aangebracht. De damwand en de verankering wordt door de firma Sterk uitgevoerd. Het grondwerk en alle bijkomende werkzaamheden worden door GMB uitgevoerd.

Het verdichten van de klei rondom de damwand is altijd een uitdaging, vanwege de vorm van de damwand en de beperkte ruimte in de heisleuf is dit niet mogelijk met de bak van de kraan of een schapenpootwals. Onze uitvoerder heeft samen met onze materieelplanner op locatie gekeken naar de oplossing hiervoor.

Hierbij is het idee ontstaan om een stamper te laten maken die de vorm van de damwand volgt. Middels dit hulpstuk aan onze kraan kan de grond in de damwandkassen verdicht worden. Nadat het hulpstuk was gefabriceerd bleek bij de eerste toepassing dat het oppervlak van de voetplaat te klein was waardoor in plaats van het verdichten van de klei er gaten in gedrukt werden. Onze machinist had direct de oplossing, een voetplaat met groter oppervlak die daarnaast ook gelijk aan 2 zijden de vorm van de damwand volgt zodat, zonder de voetplaat te hoeven roteren, de klei aan zowel de binnen- als de buitenzijde kan worden verdicht.

Om aan te tonen dat het hulpstuk ook daadwerkelijk voldoet hebben wij verdichtingsmetingen laten uitvoeren, de gehaalde verdichting voldoet ruimschoots aan de eis. Een mooi voorbeeld van een relatief simpele oplossing die is ontstaan in samenwerking tussen verschillende collega’s en die leidt tot een prachtig resultaat!

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht