Henk Jan Melis en Lars Hesselink houden zich, als BIM-coördinator en innovatie-engineer, vrijwel dagelijks bezig met Digitalisering bij GMB Civiel. In september namen zij deel aan de Autodesk University (AU): een driedaagse conferentie in New Orleans. Waarbij tot hun verrassing GMB op een onderdeel al wereldwijd koploper lijkt te zijn.
Henk Jan: “Sinds GMB digitalisering tot een strategisch speerpunt verkoos, hebben we al grote stappen gezet. In New Orleans wilden we kijken welke technologie en digitale middelen we kunnen inzetten bij onze verdere digitale ontwikkeling.” Lars: “Daarnaast wilden we ons ook meten met andere partijen. We hebben digitalisering intern al best goed staan, maar je moet vooruit blijven kijken. In New Orleans hebben we de nieuwste projecten gezien, en van wereldwijde koplopers gehoord waar zij mee bezig zijn. En bij veel van die verhalen hadden we allebei het gevoel ‘dit is tof; hier willen we met GMB ook mee aan de slag’.”
Lars (links) en Henk Jan in New Orleans
De mannen zijn beide op een andere manier bezig met digitalisering. Zo zit Henk Jan als BIM-coördinator wat dichter op de projecten dan Lars: “Ik kijk meer naar wat we kunnen en hoe we dat op de projecten kunnen inzetten. Ik ben ook veel op projecten, geef uitleg over AutoDesk Construction Cloud en implementeer het op de projecten,” vertelt Henk Jan. Lars vervult als innovatie-engineer een nieuwe functie bij GMB: “Mijn rol is om te kijken naar, en na te denken over, ontwikkelingen in de sector. Op het snijvlak van digitalisering, BIM en innovatie, over 5 tot 10 jaar. Om dat vervolgens te vertalen naar de mogelijke impact, en naar nieuwe toepassingen en oplossingen voor GMB.”
Henk Jan: “Mij viel op dat we bij GMB op een aantal punten echt bij de koplopers horen. Wij gaan best wel hard met digitalisering. Sinds twee jaar, toen het als speerpunt werd benoemd in ons Strategisch Ondernemingsplan (SOP), is er ook bewust beleid op gemaakt. En bij ons cluster Waterkwaliteit & installaties is er vanuit het MT ook veel aandacht voor.” Lars: “Die visie en dat commitment, en de actieve rol van een aantal aanjagers, is heel belangrijk geweest. Plus de grote veranderbereidheid, niet alleen bij de mensen van ontwerp, maar ook bij werkvoorbereiding en de uitvoering. Organisatiebreed zien mensen de mogelijkheden en de kansen, en iedereen wil ook mee in de digitalisering, dat is heel tof om te zien. “
Op de Autodesk University werd een veelheid aan ontwikkelingen besproken. Daarbij sprongen een aantal zaken in het oog. Henk Jan: “Wat mij opviel is dat connected de kern is voor de nabije toekomst; de connectie tussen verschillende programma's wordt steeds beter, zodat je in je eigen programma blijft werken, maar toch samenwerkt. Ook door het gebruik van Autodesk Construction Cloud zie je nu een single source of truth ontstaan; één bron waar al je informatie vandaan komt, of ermee gekoppeld is.”
Lars: “Wat ook heel interessant is, is het gebruik van 360 graden camera's op de bouwplaats. Dat is in de Verenigde Staten gegroeid omdat ze daar, vanwege de daar heersende claimcultuur, exact willen vastleggen wat er is gebouwd. Maar waar het voor ons interessant wordt, is dat ze die foto’s en video’s nu over BIM-modellen heen leggen. Bovendien proberen ze om met Artificial Intelligence (AI) te bepalen hoever ze zijn in bijvoorbeeld het maken van een muur. Ik denk dat dit ook in Europa groot gaat worden.”
In New Orleans hebben Lars en Henk Jan niet alleen naar de toekomst gekeken, maar ook naar direct toepasbare ontwikkelingen. Lars: “Een directe oogst, die we nu al implementeren, is het platform Cintoo. Dat is een hele praktische manier om pointclouds te delen, waarbij letterlijk iedereen kan deelnemen aan een project en bijvoorbeeld eigen pointclouds kan downloaden.”
De mannen hebben overigens niet alleen kennis gemaakt met nieuwe ontwikkelingen. Op één onderdeel lijkt GMB namelijk al een wereldwijde koploper te zijn. Lars lacht: “Bij een sessie over het maken van pointclouds, werd letterlijk gezegd ‘hoe tof zou het zijn, als je hiermee een scan zou kunnen maken van je ondergrondse leidingwerk’. Toen stak ik mijn vinger op, want dit hebben we op ons project in Beemster gewoon al gedaan! En momenteel gebruiken we dit in Groningen, waar een enorme wirwar van ondergrondse infra zit, die niet op tekening staat.” Henk Jan knikt: “Dat was wel heel gaaf; we reizen naar Amerika om de nieuwste ontwikkelingen te zien, en dan blijken we op dit gebied gewoon al voorop te lopen!”
Locatie
Culemborg
Opdrachtgever
Vitens
Bekijk de referentie
Locatie
Gemeente Bronckhorst
Opdrachtgever
Gemeente Bronckhorst
Bekijk de referentie