GMB Services
GMB Leidingtechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

‘Als Wtb’er is dit het mooiste project wat je kunt bedenken’

07-07-2023

In Kamerik realiseert GMB voor Oasen het nieuwe zuiveringsstation De Hooge Boom, dat de  drinkwatervoorziening van de gemeenten Nieuwkoop en Bodegraven verzorgt. In het zuiveringsstation wordt voornamelijk door middel van membraanfiltratie zeer zuiver drinkwater gemaakt. In dit uitdagende en multidisciplinaire project staan de installaties centraal. Daarom was een belangrijke rol weggelegd voor de Wtb-discipline (Werktuigbouwkunde).  

Projectcoördinator Dennis de Jong: “De opdracht kwam als een UAV-aanbesteding op de markt. GMB is hoofdaannemer met als partners Hollander (elektrotechniek) en van Duin (bouwkunde). Daarnaast hebben we een coördinatie-overeenkomst voor nevenaannemers en directieleveringen.”

 

 

Van links naar rechts: Dennis, Jesper en Eric

Multidisciplinaire samenwerking

Vanwege de brede scope waren diverse clusters van GMB actief in Kamerik: GMB Civiel verzorgde het voortraject van bouwrijp maken en het bouwterrein aanleggen, tot de funderingen en het betonwerk. Daarna gingen de Wtb-monteurs aan de slag waarna GMB Services de desinfectie verzorgde. 

Uitdagingen vroegen veel van de mensen

Een echt multidisciplinair werk dus, met een focus op de installaties. Eric van Wanrooij, uitvoerder Wtb: “Drinkwaterinstallaties zijn uitdagend door de complexiteit. Niet alleen technisch maar ook logistiek, door de verschillende leveranciers. We hadden bijvoorbeeld heel goed nagedacht over de montagevolgorde van de tanks, met een bijbehorende fabricagevolgorde. Maar toen onverwacht de grondstofprijzen omhoogschoten werden de tanks later, en in een andere volgorde geleverd. Daardoor hadden we een flinke uitdaging in de fasering en de montage, wat de nodige hoofdbrekens heeft opgeleverd.” 

Jesper Bierhuizen, werkvoorbereider Wtb: “We hebben best wat uitdagingen gehad in het project, wat veel heeft gevraagd van onze mensen. Ik vind het best knap hoe we dat steeds weer hebben opgelost. We hebben de planning bijvoorbeeld wel 3 of 4 keer moeten omgooien, maar met weekly’s en leanplanningen vonden we telkens weer oplossingen om door te kunnen blijven gaan.”

Goede en fijne samenwerking

Dennis: “Omdat we de planning in elkaar hebben gedrukt werkten verschillende disciplines, zoals bouwkunde, Wtb en E naast elkaar, in plaats van na elkaar. Dat was vooral voor de Wtb’ers niet altijd makkelijk.” Eric knikt bevestigend: “Als je ziet wat we hier, ondanks die uitdagingen, in 1,5 jaar tijd, in een krappe ruimte hebben neergezet aan installaties, dan is dat best knap. Zeker omdat er ook bouwkundig werk werd uitgevoerd en we zelfs werden ingehaald door de E. Dat komt vooral door de hele goede en fijne samenwerking, met alle partijen op het project.”

Dennis: “In de bouwvergadering roemt de directievoerder ook steeds de samenwerking, die is, naast de kwaliteit van het werk, altijd uitstekend geweest. Zowel binnen GMB als met onze partners. Iedereen hielp elkaar en problemen hebben we steeds samen opgelost.”  

Technisch bijzonder

Ook op technisch vlak is dit een bijzonder project. Eric noemt wat voorbeelden: “Het calciettransportsysteem, met calcietsilo’s en calcietpompen. Waarbij de calcietfilters een RVS spoeldoppenbodem hebben. Maar ook de beluchtingstorens waarin  knappe installatiedelen  zitten. Eigenlijk zitten overal waar je kijkt hele mooie oplossingen. Als techneut kun je hier je hart ophalen!”

Digitalisering en duurzaamheid

Digitalisering is een strategisch speerpunt bij GMB. Ook in Kamerik werd daarvan gebruik gemaakt. Dennis: “Samen met collega Lars Hesselink werken we met 4D-planning. Collega Wijnand Schonewille heeft het digitaal keuren doorontwikkeld en verder uitgerold binnen het project.  Op het gebied van duurzaamheid, een ander speerpunt, had het project de primeur van het nieuwe duurzame ketenpark

‘Samen uitdagingen aangaan’ 

Nu het project de afronding nadert kijken de mannen met tevredenheid terug. Jesper: “De manier waarop steeds samen de uitdagingen aangingen heb ik zeer gewaardeerd. Niet alleen intern met onze andere disciplines, maar ook met partners en de opdrachtgever. Naast natuurlijk het feit dat dit vaktechnisch een prachtig project is, met veel complexiteit en superveel installaties naast elkaar.”

‘Het liefst zou ik alleen maar dit soort projecten doen’

Eric: “Als Wtb’er is dit zo’n beetje het mooiste project wat je kunt bedenken. Het liefst zou ik alleen maar van dit soort projecten doen!” Dennis: “Het is een pittig project geweest, waarin we de nodige hobbels hebben genomen. Gelukkig is de samenwerking altijd bijzonder goed geweest, daar krijgen we van de directievoerder ook steeds complimenten voor. En uiteindelijk zijn alle inspanningen beloond met een prachtig resultaat, waarover de opdrachtgever ook zeer tevreden is.”

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht