GMB Services
GMB Leidingtechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

‘Wat GMB vooral bijzonder maakt is de mensgerichte cultuur’

19-09-2023

In 2020 opende GMB een vestiging in Heemskerk, om dichter bij de klanten in Noord West Nederland te zijn. Door de snelle groei verhuisden we deze zomer naar een nieuw kantoor vlakbij. Daar spraken we een aantal collega’s over de uitdagende projecten, en over wat GMB als werkgever zo bijzonder maakt. Vanwege de verwachte groei zoeken we de komende jaren namelijk flink wat nieuwe GMB’ers! 

Vanuit Heemskerk werkt GMB vooral voor waterschappen en drinkwaterbedrijven, aan bijvoorbeeld pompstations, rioolwaterzuiveringen en gemalen. Vaak zijn dat multidisciplinaire werken, wat betekent dat we over de volle breedte nieuwe collega’s zoeken; beton- en civiel, van infra tot Wtb en van vaklieden tot UTA. Wat projectleider Arjan van de Pol betreft zijn motivatie en leergierigheid daarbij het belangrijkst: “Ervaring in onze tak van sport is meegenomen, maar motivatie, leergierigheid en willen aanpakken zijn belangrijker. Ook als je jezelf bijvoorbeeld vanuit een bouwkundige achtergrond naar een multidisciplinaire focus wilt ontwikkelen, ben je van harte welkom. Wij bieden volop ontwikkelkansen aan zowel professionals als stagiaires en afstudeerders.”

Vanaf links: Arjan, Guy, Johan, Niels, Ruben, Mark en Hilbrand

 

Mix van kennis en inzichten maakt ons sterker

Heemskerk is de standplaats voor twee GMB-clusters: Services en Waterkwaliteit & installaties (WK&i). Een logische keuze, vertelt Johan Gruijters, bedrijfsleider bij Services: “Wij werken veelal voor dezelfde klanten én we zijn sterk complementair in onze activiteiten. Daardoor kunnen wij de opdrachtgever optimaal ontzorgen, terwijl deze maar één aanspreekpunt heeft.”

Arjan van de Pol vult aan, namens WK&i: “We stimuleren die samenwerking ook fysiek, doordat de verschillende clusters en disciplines bij elkaar zitten.” Hilbrand de Jong, projectleider Services: “We leren niet alleen van elkaars kennis, maar ook hoe onze collega’s hun projecten aanvliegen. Waar we bij Services bijvoorbeeld kort-cyclisch werken, gaat het bij Wk&i vaak om grootschalig en langjarige projecten. Daar leren we allebei van en die mix van kennis en inzichten maakt ons sterker.” 

Iedereen hoort erbij  

De combinatie van een gezonde werkvoorraad en een scherpe strategische focus leidt tot een forse wervingsopgave voor GMB. De vraag of zij GMB als werkgever zouden aanraden, wordt door de mannen enthousiast bevestigd. Daarbij roemen zij vooral ook de zogenaamd ‘zachte’ aspecten, van het werken bij GMB. Uitvoerder Guy Gastel, van WK&i: “Ik vind GMB uniek in de wijze waarop we met elkaar omgaan. Iedereen hoort erbij, en als je bijvoorbeeld aan een andere cluster wordt uitgeleend, dan word je er meteen bij betrokken. We doen het echt samen en je wordt als mens behandeld, niet als een nummer.” 

 

Psychologische veiligheid  

Mark van der Tol, werkvoorbereider Wtb bij WK&i sluit zich daarbij aan: “Iedereen helpt elkaar en er is veel aandacht voor een veilige werkomgeving, zodat iedereen open, eerlijk en respectvol kan werken. Natuurlijk zijn de complexe en multidisciplinaire werken heel gaaf, maar wat GMB bijzonder maakt is echt die menselijke maat.” Johan knikt bevestigend: “Dat menselijke aspect, en het willen samenwerken, dat zit echt in ons DNA. Met onderling respect en door iedereen in zijn of haar waarde te laten. Die psychologische veiligheid vinden we erg belangrijk. Dat klinkt misschien wat soft voor een aannemer, maar bij ons gaat veiligheid verder dan je fysieke veiligheid. Als wij zeggen dat iedereen iedere dag weer gezond naar huis moet gaan, dan bedoelen we dat zowel lichamelijk als mentaal.“

Ruimte voor eigen ideeën 

Die mensgerichtheid wordt breed herkend. Niels van Andel, projectleider bij WK&i: “Binnen GMB word je als persoon gezien, als individu. Zowel op kantoor als buiten. Je krijgt ook veel ruimte en vrijheid. Waarbij iedereen een eigen verantwoordelijkheid heeft, maar we het wel allemaal met elkaar doen, als team.” Ruben Kroese, werkvoorbereider Wtb bij Services vult aan: “We doen het echt samen. Natuurlijk is er één eindverantwoordelijke, vanuit diens rol en functie, maar er is altijd ruimte voor je eigen inbreng. Daarbij zijn de lijnen kort en kun je bij iedereen terecht, met ideeën of vragen.”

Naast de bestaande activiteiten, zijn er ook ideeën over uitbreiding in de dienstverlening. Johan: “Bij Services denken we na over het verder vormgeven van asset management. Want wij bouwen en ontwerpen installaties niet alleen, maar we doen ook het beheer. Daarbij willen we, ook met behulp van digitalisering en data, assets op basis van risico gestuurd onderhoud gaan beheren.” 

Gezond werkklimaat

Een speerpunt in de strategische ambities is duurzaamheid. De ambitie om in 2030 circulair te ondernemen, is uiteraard ook doorgevoerd in de nieuwe huisvesting. Johan: “We willen niet alleen een gezond werkklimaat voor onze mensen, maar ook zo duurzaam mogelijk. Daarom heeft onze duurzaamheidsmanager Tobias nadrukkelijk met ons meegedacht. Die duurzame keuzes komen onder andere terug in de materiaalkeuzes, het klimaatsysteem en de geplaatste zonnepanelen en laadpalen.”

Hard werken, in een mensgerichte cultuur

Niet alleen de duurzame ambities spreken de collega’s aan: Niels: “Als we op het gebied van veiligheid zaken kunnen verbeteren, dan doen we dat. Het blijft niet bij voornemens maar we handelen er ook naar en investeren er ook in. Hetzelfde geldt voor innovaties in onze projecten of in digitalisering. Als je een goed idee hebt dan krijg je ook de ruimte om dat op te pakken en uit te werken.”

Arjan: “Wij zijn een koploper op het gebied van het ontwerpen in 3D-BIM modellen, waarbij we 3D-scans maken van de bestaande omgeving, om de bestaande situatie in het nieuwe ontwerp geïntegreerd 'over elkaar heen te leggen'. Hierbij worden zelfs VR-brillen ingezet om tijdens het ontwerp zo dicht mogelijk bij de realiteit te komen en dit te kunnen beleven. We kunnen zelfs installaties vooraf digitaal testen, Virtual Commissioning heet dat. Juist bij beheerders van installaties, en bij het uitvoeren van bijvoorbeeld RI&E's tijdens het ontwerptraject geeft dit allemaal een zeer positieve bijdrage aan een succesvolle inbedrijfstelling en oplevering van een project.”Ruben: “GMB is gewoon een heel fijn bedrijf. Natuurlijk wordt hier hard gewerkt, maar wel binnen een mensgerichte en respectvolle cultuur.”

Meer weten over GMB? Kijk op werkenbijgmb.eu voor onze vacatures, of neem contact op met een van onze recruiters, over de vele mogelijkheden. Zowel in Heemskerk als op andere locaties. Onze recruiters zijn Leon Rosenkamp (bereikbaar op 06-2357 3180) en Bradley van Haaren (06-1612 1214).

 

 

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht