Digitalisering is een speerpunt in het strategisch beleid van GMB. Daarbij zoeken we continu naar toepassingen waardoor we efficiënter werken en onze meerwaarde voor klanten vergroten. Een nieuwe ontwikkeling is GMB SnelScan, waarmee we op de bouwplaatsen voortaan ook met een tablet kunnen scannen. Het lijkt erop dat we hiermee een wereldwijde primeur hebben. Innovation engineer Lars Hesselink en survey-coördinator Bas te Brake vertellen hoe zij deze nieuwe toepassing bij GMB uitrollen.
GMB SnelScan is de naam die de toepassing bij GMB heeft gekregen. Hierbij kun je met een tablet op een project de situatie ‘as is’ scannen. Daarbij genereer je niet alleen een puntenwolk, maar je kunt ook filmen, waarmee je ‘bewijslast’ vastlegt.
Bas is survey-coördinator bij GMB Civiel, zodat hij de verschillende meetmethodieken goed kent. Bas: “Waar we in de bouw gewend zijn met scanners te werken van soms € 50.000,-, heb je nu voldoende aan een goede tablet. Maar de belangrijkste voordelen zitten in de snelheid en het gebruiksgemak. Door proefsleuven, werkopnames of ondergronds kabel- en leidingwerk met de tablet te scannen en wat kenmerken weer te geven, kun je nu in een keer de hele weekproductie vastleggen.”
“We hebben demo’s op de projecten gehouden, waarbij ik scande en de collega’s live mee konden kijken. Daar werd enthousiast op gereageerd. Na het scannen is op de tablet de puntwolk ook direct zichtbaar. Het werk wordt voor onze maatvoerders een stuk makkelijker, ook omdat ze niet langer voor een half uurtje werk het hele land door hoeven te crossen.”
Lars: “We maken gebruik van Lidar-techniek. Dat is vergelijkbaar met radar, maar dan met lichtstralen. Lidar wordt al redelijk breed toegepast in de bouw om de ‘as is’ situatie accuraat en op hoge definitie vast te leggen. Dat gebeurt met relatief grote en statische apparaten, die 360 graden rondmeten. Het unieke aan GMB SnelScan is dat je met een tablet, al lopend, in korte tijd flinke stukken kunt inmeten. Het is een nieuw stuk gereedschap in onze gereedschapskist.”
Een eerste ‘bewijs’ dat GMB SnelScan in de praktijk ook echt werkte, was op de rioolwaterzuivering die GMB in Beemster renoveerde. Bas: “Daar ging iemand na een korte uitleg aan de slag. Daarbij is het leidingwerk ingewonnen. Daar waren nieuwe leidingen gelegd en konden we aan de hand van een luchtfoto de GMB SnelScan scans van het leidingwerk indraaien op de situatie. Waarna het ontwerp tot as built kon worden vastgelegd.”
Lars kwam deze ontwikkeling in 2022 voor het eerst tegen, en werd steeds enthousiaster over de mogelijkheden. Toen hij met collega Henk Jan Melis op de Autodesk University was, besefte hij dat er nog vrijwel niemand al zover was om ook echt in te zetten: “In een zaal met allemaal innovatieve experts hoorde ik de presentator zeggen dat het wel heel erg tof zou zijn als we in de toekomst op deze manier data kunnen vastleggen. Toen realiseerde ik me dat we iets bijzonders te pakken hebben, waar veel potentie in zit.”
GMB wil deze nieuwe methodiek graag delen met de markt. Lars: “Wij zijn overtuigd van de meerwaarde en daarom rollen we GMB SnelScan nu intern uit. Zodat we onze opdrachtgevers straks meenemen in, wat volgens ons, de toekomst wordt voor het inwinnen van ondergrondse infra tijdens bouwprojecten. Wij presenteren GMB SnelScan in onze stand op de vakbeurs Aqua Nederland in Gorinchem, op 21, 22 en 23 maart. Daar gaan we ook graag met geïnteresseerde partijen in gesprek. Daarnaast kunnen mensen altijd contact met ons opnemen als zij meer willen weten.”
Meer weten over GMB SnelScan? Neem gerust contact op met Lars Hesselink, via larshesselink@gmb.eu of via 06 22 14 64 72. Of bezoek onze stand (F126) op de Aqua Nederland.
Locatie
Gemeente Bronckhorst
Opdrachtgever
Gemeente Bronckhorst
Bekijk de referentie
Locatie
Lichtenvoorde
Opdrachtgever
Biologische Industriële reststoffenverwerking
Bekijk de referentie