GMB Services
GMB Rioleringstechnieken
GMB BioEnergie
GMB Waterkwaliteit & installaties
GMB Waterveiligheid & constructies
GMB Haven & industrie

Actueel

« Terug naar overzicht

Kolossale slibsilo’s op speciaal transport door Utrechtse straten

07-03-2018

Donderdagavond 8 maart 2018 arriveren twee slibsilo’s voor de nieuwe rioolwaterzuivering  aan de Brailledreef. Eén silo is ruim 12 meter hoog, heeft een diameter van 7 meter en weegt bijna 40 ton. De twee slibsilo’s worden zo ver mogelijk over het Amsterdam-Rijnkanaal aangevoerd. In de nachtelijke uren zullen de twee gevaarten met speciaal transport het laatste stukje afleggen. Om dit transport mogelijk te maken worden voorafgaand aan het transport verkeerslichten, lantaarnpalen en verkeersdrempels tijdelijk verwijderd.

De stalen slibsilo’s zijn in België geproduceerd en worden gezien hun omvang zo ver mogelijk over het water vervoerd. Aan het begin van de avond komen de silo’s aan op het Kematerrein langs de Amsterdamsestraatweg. De bouwcombinatie Heijmans/GMB verwacht drie uur nodig te hebben voor het verladen en vervolgens nog eens drie uur (van elf uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts) voor het vervoer over de weg. Via een speciaal ingerichte oprit aan de Einsteindreef rijden de vrachtwagens met de slibsilo het terrein op om ze naar hun definitieve plek te rijden.

Op het terrein van de huidige zuivering in Utrecht tussen de Brailledreef en het Zandpad laat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een nieuwe rioolwaterzuivering bouwen. Terwijl de bestaande zuivering dagelijks zo’n 70 miljoen liter rioolwater blijft zuiveren wordt een ultramoderne installatie gebouwd. De nieuwe installatie kan meer rioolwater zuiveren, verbruikt minder energie, verspreidt minder geur en maakt het water schoner. De nieuwe rioolwaterzuivering gaat werken met het innovatieve Nereda®concept. In de 12.000 m³ grote Nereda®tanks zuiveren speciale slibkorrels het rioolwater in acht uur tot weer schoon oppervlaktewater.

 

Deel dit nieuwsbericht

Referentie uitgelicht