Logistieke dienstverlening
Ontwateren
Vergisten
Biologisch Drogen
Nutriëntenterugwinning

Vergisten

Tal van bedrijven zuiveren hun eigen afvalwater. Dat levert een slibstroom op die rijk is aan afbreekbare organische stoffen. In ons laboratorium kunnen we vooraf vaststellen of de reststroom geschikt is voor vergisting. Het vergisten van deze reststroom is een efficiënte en duurzame oplossing. Met onze vergistingsinstallatie in Lichtenvoorde, die we samen met Waterstromen uit Lochem exploiteren, halen we zoveel mogelijk energie uit het slib.

Een voorbeeld is de aanleg van een warmtenetwerk naar zwembad Meekenesch in Lichtenvoorde. Sinds Kerst 2016 leveren we restwarmte aan het zwembad. Waar de restwarmte eerst gewoon vervloog, halveren we met deze stap de energierekening van het zwembad en de CO2-uitstoot vermindert jaarlijks met 500 ton.

Van biomassa tot groene energie

De aangevoerde stromen worden – indien nodig – eerst ingedikt in een speciale installatie. Bij het vergisten breken micro-organismen vervolgens de biomassa af. Daarbij komt biogas vrij, dat we omzetten in groene stroom. Deze duurzame energie leveren we aan het openbare net. Het digestaat dat na vergisting overblijft wordt in Zutphen ontwaterd en gecomposteerd.

Vergisten

Referentie uitgelicht